Kind naar mijn hart

3 juni
De Wekker
‘Mam, kom eens kijken!’ Trots showt ze mij haar slaapkamer. Het is netjes. Niet haar manier van netjes, maar echt spik en span. Normaal gesproken is haar kamer een weerspiegeling van haar puberbrein: mega-chaos. Om bij haar bed te komen loop je een parcours tussen kleding, schoolboeken, tassen, oortjes enzovoort. Haar bureau functioneert slechts als dumpplek voor alles wat niet op de grond past en de kledingkast is nagenoeg leeg. Een kwelling voor mijn geordende natuur. Maar nu zijn zelfs de sokken in de la gesorteerd op kleur.

‘Je bent een kind naar mijn hart!’ Ze glundert, maar terwijl ik het zeg schrik ik van mezelf. Welke boodschap breng ik nu over? Ik hou het meest van je als je bent zoals ik wil? Je bent geslaagd in het leven als je beantwoordt aan mijn wensen?

Wat als God zo over mij zou denken? De chaos in mijn hart is soms niet om over naar huis te schrijven. Ik lijk totaal niet op mijn hemelse Vader. Toch wordt Zijn liefde daar niet minder om. Hij stuurde Zijn Zoon op een dodelijke missie om mijn chaos op te ruimen. Ondanks alles ben ik een kind naar Zijn hart.

Dat is wat ik op mijn kinderen wil overbrengen. Hoe vaak je ook faalt, hoe weinig je ook aan mijn normen beantwoordt, hoe ver je ook wegloopt, Gods liefde is onvoorwaardelijk. En ik besef dat ik die boodschap alleen geloofwaardig kan overbrengen als ik probeer onvoorwaardelijk van hen te houden. Door mijn dochter lief te hebben als de sloddervos die ze is, kan ik een glimp weerspiegelen van wie God voor haar wil zijn.

Aan het eind van de dag geef ik haar een extra dikke knuffel en fluister in haar oor: ‘Ik hou van je. En als je kamer nog steeds een puinhoop was, hield ik net zo veel van je.’

Tekst: Ingrid Plantinga

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Pubers
Relatie
Opruimen
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.