Kauwgomballenboom

18 juni
CGJO
Zo nu en dan lees of hoor ik ergens iets waarin kritiek wordt geuit op het geestelijke klimaat dat zich uit in de kinderliedjes die we met onze kinderen zingen. Liederen als ‘Weet je dat je een parel bent?’ van Elly en Rikkert zouden een te hoog gefeliciteerd-met-jezelf-karakter hebben.

In mei hebben we als gezin het afscheidsconcert van Elly en Rikkert gekeken. In twee uur tijd kwam er een heel scala aan liedjes langs, die elk zijn eigen uitwerking op ons hadden. We voelden ons ongemakkelijk bij het lied: ‘Wie wil er ruilen met Miguel … hij slaapt in een steeg naast het hotel.’ We hebben een traan gelaten bij het ‘Geef ons vrede, hier in de donk’re nacht’. We hebben slap gelegen van het lachen, toen Rikkert met knijpers op zijn wangen de hang naar een jong uiterlijk op de korrel nam met het lied ‘Hopsa hei sa sa, leve de cosmetica’. We hebben uitbundig gedanst met het lied ‘De kauwgomballenboom’, dat volgens Elly geen diepere betekenis heeft. Ik wilde nog meedoen met mijn eigen kazoo, maar dat vonden de kinderen toch wat overdreven. Ja, en ook het liedje ‘Weet je dat je een parel bent?’ kwam langs.

Ik ben God ontzettend dankbaar voor de inspiratie die Hij telkens weer aan Elly en Rikkert heeft gegeven. Door middel van talloze liederen hebben ze jong en oud, ja drie generaties, weten te bereiken met het Goede Verhaal. Een verhaal dat meer omvat dan gefeliciteerd met jezelf.

Laten we daarom, net als Elly en Rikkert, goed nadenken over welke liederen we laten horen: zowel je-bent-kostbaar-in-Zijn-ogen-liederen als er-mankeert-nog-wel-wat-aan-ons-psalmen en God-wat-bent-U-goed-gezangen. En laten we er zo nu dan een feest van maken met een luchtig lied als de kauwgomballenboom. Elly en Rikkert bedankt!

Tekst: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Godsbeeld
Zelfbeeld
Zingen
Muziek
Bidden
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.