Iets voor later bewaren

21 mei
CGJO
“Wilt u ook ‘Dagje Uit’ munten? vraagt de winkelbediende in de supermarkt. “Ja doe maar,” antwoord ik. Eenmaal thuis buigen onze kinderen zich over de bijbehorende landkaart met een overzicht van de deelnemende pretparken en dierentuinen. “Waar zullen we dit jaar heen gaan?”

Ik zucht zachtjes. Als gezin een dagje uitgaan, is leuk, maar het moet ook maar weer passen in het drukke schema van werken, vrijwilligerswerk, verjaardagen, klussen in huis, enz. Daarnaast zijn er nog zoveel leuke dingen die ik ook nog weleens zou willen doen: naar de lego-beurs, racedagen in Zandvoort, etc.

Opeens moet ik weer denken aan een gesprekje van jaren geleden. Ik maakte kennis met iemand die zijn hele leven al in Amsterdam woont. “Dan ben je vast weleens met je kinderen naar Artis geweest,” legde ik hem voor. “Nee,” zei hij met pretlichtjes in zijn ogen. “Je moet ook wat voor later bewaren.”

Die opmerking is me altijd bijgebleven. Ik vond er een heerlijke rust vanuit gaan. Niet alles hoeft nu en zo snel mogelijk. Sindsdien zeg ik het regelmatig: “Je moet ook wat voor later bewaren.” Op die manier probeer ik een beetje rust in ons gezinsleven te bewaren. De tijd dat de kinderen jong zijn vliegt voorbij, maar de agenda volproppen met allerlei goede, leuke en zinvolle dingen is echt niet nodig.

Als gelovigen hoeven we niet alles uit dit leven te halen. We mogen ook nog wat voor het hiernamaals bewaren. Dat geeft echt rust. Ik vind het altijd mooi wanneer we als gezin door een Bijbelverhaal of lied geholpen worden om de blik op de lange termijn te richten: Voorbij het volgende dagje uit, voorbij Hemelvaartsdag, uitzien naar de wederkomst van Christus. Ja naar die dag zie ik echt uit: Alles weer nieuw! Onze hemelse Vader bewaart ook iets voor later.

Tekst: Kasper van Helden


CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Dagelijks leven
Christelijke feesten
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.