Iets voor later bewaren

21 mei
CGJO
“Wilt u ook ‘Dagje Uit’ munten? vraagt de winkelbediende in de supermarkt. “Ja doe maar,” antwoord ik. Eenmaal thuis buigen onze kinderen zich over de bijbehorende landkaart met een overzicht van de deelnemende pretparken en dierentuinen. “Waar zullen we dit jaar heen gaan?”

Ik zucht zachtjes. Als gezin een dagje uitgaan, is leuk, maar het moet ook maar weer passen in het drukke schema van werken, vrijwilligerswerk, verjaardagen, klussen in huis, enz. Daarnaast zijn er nog zoveel leuke dingen die ik ook nog weleens zou willen doen: naar de lego-beurs, racedagen in Zandvoort, etc.

Opeens moet ik weer denken aan een gesprekje van jaren geleden. Ik maakte kennis met iemand die zijn hele leven al in Amsterdam woont. “Dan ben je vast weleens met je kinderen naar Artis geweest,” legde ik hem voor. “Nee,” zei hij met pretlichtjes in zijn ogen. “Je moet ook wat voor later bewaren.”

Die opmerking is me altijd bijgebleven. Ik vond er een heerlijke rust vanuit gaan. Niet alles hoeft nu en zo snel mogelijk. Sindsdien zeg ik het regelmatig: “Je moet ook wat voor later bewaren.” Op die manier probeer ik een beetje rust in ons gezinsleven te bewaren. De tijd dat de kinderen jong zijn vliegt voorbij, maar de agenda volproppen met allerlei goede, leuke en zinvolle dingen is echt niet nodig.

Als gelovigen hoeven we niet alles uit dit leven te halen. We mogen ook nog wat voor het hiernamaals bewaren. Dat geeft echt rust. Ik vind het altijd mooi wanneer we als gezin door een Bijbelverhaal of lied geholpen worden om de blik op de lange termijn te richten: Voorbij het volgende dagje uit, voorbij Hemelvaartsdag, uitzien naar de wederkomst van Christus. Ja naar die dag zie ik echt uit: Alles weer nieuw! Onze hemelse Vader bewaart ook iets voor later.

Tekst: Kasper van Helden


CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Dagelijks leven
Christelijke feesten
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.