Honing met vieze stukjes

5 april
CGJO
​“Dat lust ik niet.” Ik denk dat elke ouder dat weleens hoort aan tafel. Wij wel in ieder geval. Vaak proberen we er korte metten mee te maken. “Wees maar dankbaar dat je eten hebt.” Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik die dankbaarheid ook heb moeten leren.

“Dat lust ik niet”, is heel wat keren door me heen gegaan toen mijn vrouw en ik op werkvakantie waren in Guinee-Bissau. We waren op bezoek bij onze zussen in dit straatarme West-Afrikaanse land, waar ze de kop van de vis als het lekkerste stukje beschouwen.

Als blijk van gastvrijheid had een van de dorpsoudsten ons honing gebracht. Het zat in een frisdrank fles. Het idee dat die fles misschien niet goed gewassen was deed me al gruwen. Maar het aanzien van al die bruine stukjes die in de honing dreven, liet mijn laatste gevoel van dankbaarheid verdwijnen als regen in de woestijn.

Ik heb daar in Afrika wel mijn lesje geleerd. De lokale bevolking eet in goede tijden elke dag hetzelfde: rijst met palmolie en een visje. Bij een slechte oogst moeten ze het doen met één maaltijd per dag. Dat wij ’s morgens en ’s avonds stokbrood aten was al een hele luxe ten opzichte van de lokale bevolking. Toen dat tot mij doordrong, schaamde ik me voor mijn ondankbaarheid voor de honing. Iemand die vorig jaar nog honger had, heeft er een stel bijensteken voor over om kostbare honing weg te geven. Hoe durf ik het vies te vinden?!

We proberen onze kinderen bij te brengen dat lekker en divers voedsel niet vanzelfsprekend is. Met de verhalen uit Guinee-Bissau proberen we dankbaarheid voor ons dagelijkse ruim belegde brood wat te laten groeien. Maar misschien kunnen ze dat het beste leren door zelf honing te ontvangen van een dorpsoudste.

Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Problemen
Opvoeding
Dagelijks leven
In gesprek
8-12 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!