Het hart van opvoeden!

14 oktober
Bert Reinds
Opvoeden staat of valt met de relatie tussen jou en je kind, de grootste behoefte die je kind heeft, is: Echt contact met jou. Niet het toepassen van stappenplannen, of allerlei beproefde methoden maar een relatie! Opvoeden is verbinden, afstemmen en samenwerken.

Als een kind geboren wordt, zie je een klein mensje. Vooral het uiterlijk en soms zie je al iets van het temperament. Maar de unieke persoonlijkheid, de unieke talenten zijn nog ‘ingepakt’. Jij krijgt als opvoeder de grote uitdaging in verbinding met je kind hem of haar uit te pakken, waardoor jouw kind die man of die vrouw wordt zoals God heeft bedacht. Je helpt je kind zichzelf te worden, zichzelf ‘uit te pakken’.

Samenwerking
Een mooie metafoor voor die samenwerking is de leerling-timmerman die het vak leert door in de praktijk mee te lopen met een ervaren timmerman. De leerling wordt ingewijd in het vak, door intensief samen op te trekken met een ouder en ervaren persoon. De leerling loopt mee, kijkt hoe het werkt. De leermeester laat, gelouterd door zijn ervaring, de leerling zien wat het vak inhoudt. Hij schroomt daarbij niet zijn eigen leermomenten te laten zien. De leerling mag meekijken, (kritische) vragen stellen, nieuwe ideeën introduceren en toepassen wat bruikbaar is. Op deze wijze eigent hij zich het vak toe op een manier die bij hem past. Voor zowel de leerling als de meester betekent dit dat ze bereid moeten zijn hun eigen blikveld te verruimen, dat ze zich moeten inleven in de leefwereld van de ander. De leermeester weet dat de kwaliteit van de relatie bepalend is voor de kwaliteit van het leerproces.

Op reis
Jij bent met je kind op reis naar de volwassenheid. Elk kind heeft iets anders nodig tijdens die reis naar de volwassenheid. Er is geen standaard aanpak, het is onzinnig om een heersende norm of hype te laten bepalen hoe jij je kind opvoedt. Opvoeden is daarom niet een vat (lees: kind) vullen, maar de vlam van uniciteit ontsteken.

Jouw kind begeleiden naar volwassenheid is geen kwestie van tips en trucs toepassen. Opvoeden is geen methode volgen, het gaat erom dat je een relatie onderhoudt. Je bent geen toeschouwer, je maakt juist deel uit van het leven van je kind, ook wanneer het niet leuk of interessant is. Dat vraagt verbondenheid en kwetsbaarheid, het vraagt samenwerking, steeds maar weer afstemmen!

Mag jouw kind op jou rekenen?


Meer lezen hierover? Dat kan in het boek “Het hart van opvoeden”, door Bert Reinds.

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Boeken
Opvoeding
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Doopbox voor ouders

Met de doopbox biedt u als kerkenraad ouders en verzorgers een inhoudsvol cadeau. Het is een manier om ouders bewust te maken van hun prachtige taak in de christelijke opvoeding. De doopbox is zo ontworpen dat u de mogelijkheid heeft zelf nog aanvullend iets toe te voegen. Lees voor meer informatie de blog over dit materiaal.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens