Het beste voor je kind!

15 februari
Bert Reinds
Laat jij je ook gemakkelijk meeslepen door een sfeer van het najagen van spullen? Ben jij ook zo druk met jouw weldoortimmerd huis, met het uitzoeken van de nieuwste kleding, geobsedeerd door de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale media apparatuur? Druk met het verzamelen en onderhouden van het aardse kapitaal. Ook het opvoeden is met deze virus besmet geraakt.

Ouders, die zich drukker maken om de welvaart van hun kind dan om het welzijn van hun hart. Kinderen worden projecten die de waarde van hun ouders moet opkrikken. Zij moeten de gemiste kansen van hun ouders rechtzetten. Kijk maar eens langs de lijn van het voetbalveld. Je vraagt je soms werkelijk af waarom of voor wie zoonlief of dochterlief voetbalt. Vraag leerkrachten in het basisonderwijs maar eens naar de ‘gezellige’ gesprekken met ouders naar aanleiding van de ‘Cito’- uitslag van hun kind die toch een beetje tegenvalt: “Het ligt meestal aan de test of omstandigheden want hun kind kan toch zeker naar de havo!”. Begrijpelijk, je wilt toch het beste uit het kind halen? Maar wat is het beste dan, en voor wie is dat dan het beste?

Juiste perspectief

Ik wil jou, namens de kinderen, een paar vragen voorleggen, ze helpen wellicht bij het vinden van het juiste perspectief t.o.v. de vraag: 'Wat is het beste voor het kind'?

  • Wil jij luisteren met jouw oren en ogen en hart en houding?
  • Wil jij erkennen dat het ideale gezin niet bestaat? Dus relax.
  • Wil jij wel de verantwoordelijkheid blijven dragen, en deze niet bij ons leggen ook al
  • hebben wij veel praatjes?
  • Wil je ons met niemand vergelijken?
  • Wil jij niet constant ons volproppen met uw verantwoorde ideeën, maar ons leren zelf na te
  • denken?
  • Wil jij niet van slag raken of gaan twijfelen aan de opvoeding, als wij (tijdelijk) anders
  • tegen het leven aan kijken?

Bedankt, namens de kinderen.

Bert

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Identiteit
Opvoeding
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens