Het beste voor je kind!

15 februari
Bert Reinds
Laat jij je ook gemakkelijk meeslepen door een sfeer van het najagen van spullen? Ben jij ook zo druk met jouw weldoortimmerd huis, met het uitzoeken van de nieuwste kleding, geobsedeerd door de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale media apparatuur? Druk met het verzamelen en onderhouden van het aardse kapitaal. Ook het opvoeden is met deze virus besmet geraakt.

Ouders, die zich drukker maken om de welvaart van hun kind dan om het welzijn van hun hart. Kinderen worden projecten die de waarde van hun ouders moet opkrikken. Zij moeten de gemiste kansen van hun ouders rechtzetten. Kijk maar eens langs de lijn van het voetbalveld. Je vraagt je soms werkelijk af waarom of voor wie zoonlief of dochterlief voetbalt. Vraag leerkrachten in het basisonderwijs maar eens naar de ‘gezellige’ gesprekken met ouders naar aanleiding van de ‘Cito’- uitslag van hun kind die toch een beetje tegenvalt: “Het ligt meestal aan de test of omstandigheden want hun kind kan toch zeker naar de havo!”. Begrijpelijk, je wilt toch het beste uit het kind halen? Maar wat is het beste dan, en voor wie is dat dan het beste?

Juiste perspectief

Ik wil jou, namens de kinderen, een paar vragen voorleggen, ze helpen wellicht bij het vinden van het juiste perspectief t.o.v. de vraag: 'Wat is het beste voor het kind'?

  • Wil jij luisteren met jouw oren en ogen en hart en houding?
  • Wil jij erkennen dat het ideale gezin niet bestaat? Dus relax.
  • Wil jij wel de verantwoordelijkheid blijven dragen, en deze niet bij ons leggen ook al
  • hebben wij veel praatjes?
  • Wil je ons met niemand vergelijken?
  • Wil jij niet constant ons volproppen met uw verantwoorde ideeën, maar ons leren zelf na te
  • denken?
  • Wil jij niet van slag raken of gaan twijfelen aan de opvoeding, als wij (tijdelijk) anders
  • tegen het leven aan kijken?

Bedankt, namens de kinderen.

Bert

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Identiteit
Opvoeding
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden