Hebbe, hebbe, hebbe…

15 november
Ingrid Plantinga
De tafel ligt bezaaid met snoep, drie glunderende gezichten erboven. De oogst van Sint Maarten is weer binnen. En de volgende heilige staat al te trappelen om ons land te overladen met snoepgoed en cadeautjes. Ik kijk ernaar en geniet van de opgetogenheid van mijn kinderen. Wat is het heerlijk om verwend te worden. Nog blijer word ik als ik zie hoe de stapel snoep zorgvuldig in tweeën wordt gedeeld...

Toen de sint-koorts opnieuw zijn intrede deed in ons huis bekroop mij een ongemakkelijk gevoel: dit klopt niet. Zowel Sint Maarten als Sint Nicolaas zijn ooit heilig verklaard vanwege hun liefdadigheid aan de armen. En hoewel mijn kinderen daar anders over denken als zij zichzelf vergelijken met klasgenootjes (‘zij heeft een iPad in haar schoen gekregen – hij mag elke dag snoepen – iedereen krijgt meer kleedgeld’) zou ik hen niet onder de armen willen scharen. En ik vraag me af hoeveel de armen merken van het mededeelzame hart van deze heiligen. Ik heb zo’n vermoeden dat beide sinten (inclusief Santa Claus) voornamelijk actief zijn in de rijke delen van de wereld.

Ik besluit mijn onrust met mijn kinderen te delen en we praten over Sint Maarten die zijn mantel gaf aan een arme sloeber omdat hij Christus in die man zag. Dat vinden ze een mooi verhaal, maar als ik het concreet wil maken komt er protest: ‘Mijn snoep is van mij!’ Even laten sudderen maar.

Hoe dichterbij de grote avond van het rondgaan met de lampion hoe groter het enthousiasme wordt om iets van de overvloed die bijeen gegraaid gaat worden te delen. Maar met wie? De oudste komt op het idee om een deel van het snoepgoed te bewaren voor het maandelijkse boodschappenpakket voor het gezin waaraan wij via stichting Present zijn gekoppeld. Met passie tonen ze aan het eind van de avond hun oogst en met evenveel passie sorteren ze het: een stapel voor henzelf en een stapel voor ons Buurten-met-boodschappen gezin. Tot mijn verrassing zie ik dat beide stapels ongeveer even groot worden. Delen blijkt een feestje!

Deze tijd van het jaar biedt kinderen geweldige kansen om zelf als heilige-in-de-dop te delen van hun rijkdom. Door een schoenendoos te vullen, Sint Maarten-snoepgoed te delen, een kerstpakket samen te stellen, Sint en Piet te spelen in het ziekenhuis, boodschappen te doen voor Dorcas, kerststukjes te brengen aan eenzame ouderen… Een overvloed aan mogelijkheden om kinderen het feest van delen te laten ervaren. De enige echte Heilige zei niet voor niets dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen (Handelingen 20: 35)!


Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga-Kalter is theologe en moeder. Ze heeft Geloof in het gezin mede opgezet en geeft toerusting over geloofsopvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze voor het Praktijkcentrum producten op het gebied van bijbelstudie, catechese en liturgie.

Tags
Sinterklaas
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.