Hebbe, hebbe, hebbe…

15 november
Ingrid Plantinga
De tafel ligt bezaaid met snoep, drie glunderende gezichten erboven. De oogst van Sint Maarten is weer binnen. En de volgende heilige staat al te trappelen om ons land te overladen met snoepgoed en cadeautjes. Ik kijk ernaar en geniet van de opgetogenheid van mijn kinderen. Wat is het heerlijk om verwend te worden. Nog blijer word ik als ik zie hoe de stapel snoep zorgvuldig in tweeën wordt gedeeld...

Toen de sint-koorts opnieuw zijn intrede deed in ons huis bekroop mij een ongemakkelijk gevoel: dit klopt niet. Zowel Sint Maarten als Sint Nicolaas zijn ooit heilig verklaard vanwege hun liefdadigheid aan de armen. En hoewel mijn kinderen daar anders over denken als zij zichzelf vergelijken met klasgenootjes (‘zij heeft een iPad in haar schoen gekregen – hij mag elke dag snoepen – iedereen krijgt meer kleedgeld’) zou ik hen niet onder de armen willen scharen. En ik vraag me af hoeveel de armen merken van het mededeelzame hart van deze heiligen. Ik heb zo’n vermoeden dat beide sinten (inclusief Santa Claus) voornamelijk actief zijn in de rijke delen van de wereld.

Ik besluit mijn onrust met mijn kinderen te delen en we praten over Sint Maarten die zijn mantel gaf aan een arme sloeber omdat hij Christus in die man zag. Dat vinden ze een mooi verhaal, maar als ik het concreet wil maken komt er protest: ‘Mijn snoep is van mij!’ Even laten sudderen maar.

Hoe dichterbij de grote avond van het rondgaan met de lampion hoe groter het enthousiasme wordt om iets van de overvloed die bijeen gegraaid gaat worden te delen. Maar met wie? De oudste komt op het idee om een deel van het snoepgoed te bewaren voor het maandelijkse boodschappenpakket voor het gezin waaraan wij via stichting Present zijn gekoppeld. Met passie tonen ze aan het eind van de avond hun oogst en met evenveel passie sorteren ze het: een stapel voor henzelf en een stapel voor ons Buurten-met-boodschappen gezin. Tot mijn verrassing zie ik dat beide stapels ongeveer even groot worden. Delen blijkt een feestje!

Deze tijd van het jaar biedt kinderen geweldige kansen om zelf als heilige-in-de-dop te delen van hun rijkdom. Door een schoenendoos te vullen, Sint Maarten-snoepgoed te delen, een kerstpakket samen te stellen, Sint en Piet te spelen in het ziekenhuis, boodschappen te doen voor Dorcas, kerststukjes te brengen aan eenzame ouderen… Een overvloed aan mogelijkheden om kinderen het feest van delen te laten ervaren. De enige echte Heilige zei niet voor niets dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen (Handelingen 20: 35)!


Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga-Kalter is theologe en moeder. Ze heeft Geloof in het gezin mede opgezet en geeft toerusting over geloofsopvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze voor het Praktijkcentrum producten op het gebied van bijbelstudie, catechese en liturgie.

Tags
Sinterklaas
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden