Heb oog voor klein leed bij jongeren

11 mei
Zorg voor Jongeren
We zitten met z’n allen met een kop koffie voor de televisie. Minister Slob gaat zo een persconferentie geven over de centrale eindexamens. Door het coronavirus zijn alle scholen dicht en hij gaat ons meer vertellen over wat dat betekent voor de eindexamenleerlingen. Hij begint de persconferentie met de mededeling dat de centrale schriftelijke examens niet doorgaan. Ik kijk naar rechts en zie dat mijn zoon, die dit jaar in de eindexamenklas van de HAVO zit, tranen in zijn ogen krijgt.

Je ziet dat er ongelofelijk veel gedachten door zijn hoofd schieten… maar hij blijft gefocust luisteren naar de persconferentie. Hij is opgelucht dat hij nog wel kan slagen maar ziet zijn plannetje om Cum Laude te slagen in rook opgaan. Hij had namelijk berekend dat dit, door de Centraal Schriftelijke examens goed te maken, binnen zijn bereik lag. Dat gaat nu niet meer gebeuren. Is dat erg? Nee natuurlijk niet! Wordt daar later nog naar gevraagd? Nee, waarschijnlijk niet. Maar als je daar jouw zinnen op hebt gezet is dat best even slikken. Ik noem dat ook wel klein leed en daar hebben we in deze coronatijd genoeg van.

Sport gaat niet meer door, het jeugdwerk krijgt op een andere manier vorm, Opwekking en de EO-Jongerendag gaan niet door, het examenreisje is afgezegd en in het geval van mijn zoon is ook de eerste Formule 1 race op het vernieuwde Zandvoort circuit uitgesteld. Ze hadden nog wel zoveel moeite gedaan om aan kaartjes te komen. Het lijkt niet in verhouding te staan met de duizenden besmettingen en doden, maar toch! Onze jongeren krijgen veel te verstouwen en hebben door al dat andere leed het gevoel dat hun kleine leed er niet mag zijn. We zijn snel geneigd om te bagatelliseren: ‘Je krijgt een echt diploma hoor’, ‘je kan toch buiten ook een rondje lopen om in conditie te blijven’ en ‘wees blij dat je in deze tijd leeft, je hebt allerlei digitale middelen tot je beschikking’. Door deze opmerkingen voelen jongeren zich niet gehoord. Hun verlieservaring wordt weggeredeneerd.

Net zoals er rouw plaatsvindt bij het verlies van iemand moeten jongeren ook een rouwproces door bij klein leed. Natuurlijk is dat minder intensief dan wanneer je iemand verliest. Ook bij klein leed wordt de basisveiligheid aan het wankelen gebracht. Er moet (tijdelijk) afscheid genomen worden van een bestaande situatie en dat brengt heel veel onzekerheid met zich mee. Door dit te benoemen en hier ruimte voor te bieden helpen we jongeren hiermee om te gaan en kan het een mooie leerervaring zijn in het omgaan met rouw.

Inmiddels heeft mijn zoon de verschillende fases van rouw doorlopen. (Dit kan toch niet waar zijn, boosheid, onderhandelen, apathie en acceptatie) Hij heeft zich erbij neergelegd en ziet uit naar zijn vwo-examen, in de hoop dat het dan allemaal ‘normaal’ zal zijn.

Tekst: Corien Rietberg | © Zorg voor Jongeren

Zorg voor Jongeren

Zorg voor Jongeren ondersteunt ouders en kerken in de zorg voor jongeren. Hun focus ligt vooral op preventieve zorg: toerustingen/cursussen voor ouders in (geloofs)opvoeding, toerusting/begeleiding van kerken in jeugdwerk en jeugdpastoraat.

Tags
School
Rouw
Verdriet
Dagelijks leven
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.