Gezinsmomenten voor in de vakantie

2 juli
CGJO
Ik vertrouw U! Dit gezinsmoment gaat over vertrouwen naar aanleiding van het verhaal van Abram. Kun je elkaar vertrouwen, kun je op God vertrouwen en hoe kun je op God vertrouwen? Het gezinsmoment bestaat uit vier verschillende gedeelten. Je kunt zelf bepalen hoeveel onderwerpen per keer worden gedaan. Met verwerkingsopdrachten voor denkers, doeners, kleuters en schoolgaande kinderen. Doelgroep: 4-12 jaar.

Ik vertrouw U!
Gezinsmomenten voor in de vakantie
Voor de ouders:
Voor u ligt een handleiding om als gezin aan de slag te gaan met het thema vertrouwen, naar aanleiding van het verhaal van Abram. Dit gezinsmoment bestaat uit vier verschillende gedeelten. U kunt zelf bepalen hoeveel onderwerpen per keer worden gedaan. De verwerkingsopdrachten verschillen qua inhoud voor welke leeftijd het geschikt is en of het een doe of een denk opdracht is. Doelgroep: 4-12 jaar.

Op reis met God
De laatste week voor de vakantie heb je misschien de dagen wel afgeteld tot dat het eindelijk vrijdagmiddag was en de bel ging, nu heb je vakantie! Heerlijk denk je, een paar weken niet naar school en alle tijd om lekker buiten te spelen en te doen wat je leuk vindt. In de tijd van de bijbel kende niemand nog het woord vakantie, want vakantie bestond toen nog niet. Dat kun je je nu denk ik niet meer voorstellen. Vandaag lezen we een gedeelte uit de bijbel waar de mensen geen vakantie hadden, maar wel een lange reis moesten maken. Tijdens deze reis is er een woord dat vaak terug komt en dat is: vertrouwen. Maar wat is vertrouwen eigenlijk? Vandaag gaan we verschillende gedeelten uit de Bijbel lezen waar het over vertrouwen gaat, maar ga je ook zelf ervaren wat het betekent om op iemand te vertrouwen.

Lees met elkaar: Genesis 12:1-5
Abram moet er op vertrouwen dat God hem de juiste weg wijst
Wat zal het moeilijk moeten zijn geweest voor Abram om zijn hele familie achter te laten en te vertrouwen op God. Hoe zou jij het vinden als je niet zou weten waar je heen gaat op vakantie? Hoe zou jij het vinden om te moeten verhuizen naar een ander land?

Met elkaar aan de slag: Ik ga op reis en ik neem mee
Voordat je op vakantie of op reis kunt moet je eerst je tas inpakken en bedenken wat je allemaal mee wilt nemen. Een spel waarbij je dat ook moet doen is het spel: ik ga op reis en ik neem mee.
Iedereen weet vaak genoeg dingen te bedenken die ze mee willen nemen op vakantie en vaak zit de koffer helemaal vol wanneer je vertrekt. Speel het spel eerst met voorwerpen die je nu hebt meegenomen of zou willen meenemen op vakantie. (De meesten van jullie kennen dit geheugen spelletje wel, maar voor hen die het spel niet kennen aan het eind van het document staat een uitleg.)

Speel het spel daarna nog een keer maar noem nu alleen spullen die Abram mee zou hebben kunnen nemen.
Nadat je beide spellen hebt gespeeld kunnen jullie nu benoemen wat de verschillen waren in dingen die er meegenomen werden? Of waren er misschien ook overeenkomsten? Eén overeenkomst die er zeker is, is dat je het allerbelangrijkste niet moet vergeten! En dat is dat God met je mee gaat op reis en Hij je onderweg wil leiden op de wegen die je mag gaan. Hoe gaat God volgens jullie mee op reis/vakantie?

Lees met elkaar: Genesis: 15:1-6
Abram moet erop vertrouwen dat God hem een kind geeft
In dit gedeelte vraagt God weer aan Abram om hem te vertrouwen, want hij zal een kind krijgen ook al is hij al heel oud. Soms vind jij het misschien ook wel moeilijk om te geloven dat iets echt zo is of dat iemand echt iets doet wat Hij heeft beloofd en dan kan het moeilijk zijn om iemand te blijven vertrouwen.

Met elkaar aan de slag: Wie vertrouw jij?
Iedereen maakt een lijstje van top 3-5 van personen die hij het meest vertrouwt.
Bespreek met elkaar wie er op het lijstje staan. Vervolg vragen die je met elkaar kunt bespreken zijn:
- Waarom heb je deze mensen uitgekozen?
- Wat maakt dat je hen kunt vertrouwen?
- Staat God ook op het lijstje?
- Kun je God vertrouwen?
- Wat betekent het om op God te vertrouwen?

Lees met elkaar: Genesis: 16:1-4
Het lukt Abram niet om Gods belofte te geloven
We lazen net dat het Abram niet lukte om helemaal op God te vertrouwen. Zijn vrouw Sara wordt maar niet zwanger en daarom bedenkt hij zelf een plan. In de bijbel zijn er ook andere mensen die het lastig vinden om op God te vertrouwen en dan hun eigen gang gaan. Kun je nog een voorbeeld van iemand uit de bijbel bedenken?

Met elkaar aan de slag: Heb jij vertrouwen?
We hebben het al de hele tijd over het ‘woord’ vertrouwen. Om echt te weten wat vertrouwen is en hoe lastig het soms is om op iemand te vertrouwen kun je met elkaar de volgende activiteit doen. Maak een blinddoek van bijvoorbeeld een theedoek en doe die bij iemand om. Laat de geblinddoekte één iemand uitkiezen die hem mag begeleiden. Durft de geblinddoekte zich naar de auto te laten begeleiden? Spreek met elkaar af of je dit doet door alleen te praten of door de ander bij de hand te pakken en zo voorzichtig de ander de weg te wijzen. Laat daarna iemand anders de blinddoek om doen en ga net zolang door totdat iedereen die wil aan de beurt is geweest.

Bespreek na afloop: Hoe het was om te doen? Lukt het om de ander helemaal te vertrouwen, of heeft hij je misschien ergens tegen aan laten lopen waardoor je vertrouwen minder werd?

Lees met elkaar: Genesis 21: 1-3
God doet wat Hij heeft beloofd!
Voor Abraham duurde het lang voordat hij eindelijk zijn beloofde zoon kreeg,
maar God was hem niet vergeten en God komt zijn belofte altijd na!
God heeft ook jou iets beloofd! Dit heeft Hij gedaan bij de doop. Bij de doop heeft God beloofd dat je bij hem vergeving van zonden en het eeuwige leven kunt krijgen. God wil je vergeven wanneer je iets verkeerd doet. God wil graag dat het goed zit tussen jou en Hem. Daar mag je op vertrouwen.

Met elkaar aan de slag:
Gods belofte voor jou!
God doet in de bijbel ook een belofte aan Noach dit keer maakt Hij het heel duidelijk met een teken. Het teken van de regenboog. Dit kun je lezen in Genesis 9:8-17. Maak met elkaar op een groot vel papier een mooie regenboog zodat je bij het zien van jullie regenboog herinnert wordt aan de belofte die God aan jou heeft gedaan!

Uitleg spel: Ik ga op reis en ik neem mee
De spelers zitten in een kring. Eén van de spelers start het spel door te zeggen: "Ik ga op reis en ik neem mee..." en dan noem hij iets wat hij mee zou nemen op reis, bijvoorbeeld een tandenborstel. De speler links van hem neemt het over en wil bijvoorbeeld graag een knuffelbeer meenemen. Hij zegt dan: "Ik ga op reis en ik neem mee.. een tandenborstel en een knuffelbeer. "De speler daar weer links van, vervolgt en wil bijvoorbeeld een koffer meenemen. Hij zegt: "Ik ga op reis en ik neem mee: een tandenborstel, een knuffelbeer en een koffer."
Als iedereen in de kring geweest is, kun je gewoon met de eerste speler doorgaan. Wie een fout maakt, is af. Je kunt het spel dan stoppen, opnieuw beginnen, of doorgaan totdat er uiteindelijk nog maar één speler over is.

Download hier het gezinsmoment

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Vakantie
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.