Geef een kijkje in je ziel

10 april
Ingrid Plantinga
Mijn kids weten nog precies te vertellen wanneer ze papa en mama hebben zien huilen. ‘Mama moest huilen toen ze met de auto tegen de vangrails kwam’. ‘Ik heb papa zien huilen toen jij in het ziekenhuis lag’. Blijkbaar heeft dat diepe indruk gemaakt. Ze kregen een kijkje in ons hart en zagen ons echt, kwetsbaar, zonder schone schijn.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat ouders echt zijn in de omgang met hun kinderen. Want hoe zouden ze kunnen begrijpen dat God troost als hun ouders nooit verdriet laten zien? Hoe kunnen ze ontdekken dat God je bijstuurt als ouders nooit toegeven fouten te maken? Hoe ervaren ze de kracht van de heilige Geest als ouders de indruk wekken het allemaal prima zelf aan te kunnen?

Juist door echt te zijn kun je als ouder doorverwijzen naar de God die jouw houvast en richtaanwijzer is. Hoe hard je ook je best doet om een perfecte ouder te zijn, er komt een moment dat je kinderen de waarheid inzien. Ze gaan echt wel ontdekken dat papa geen superman is en mama haar onhebbelijkheden heeft. En dan is het belangrijk dat ze weten dat de God van hun ouders wel volmaakt is en nooit teleurstelt! Geef een kijkje in je ziel en hopelijk vindt je kind daar een stukje van God.

Ingrid Plantinga

Ingrid Plantinga-Kalter is theologe en moeder. Ze heeft Geloof in het gezin mede opgezet en geeft toerusting over geloofsopvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze voor het Praktijkcentrum producten op het gebied van bijbelstudie, catechese en liturgie.

Tags
Voorleven
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens