Finger lickin’ good

24 juni
LCJ
Als klein meisje smachtte ik naar een snoepje onder de kerkdienst. Aan het begin van de preek hoorde ik van alle kanten papiergeritsel. Het water liep me in de mond. Wij kregen op zondag thuis wel snoepjes, maar het was niet de bedoeling dat we die in de kerk opaten.

Dan sta je zelf voor de vraag wat je hiervan doorgeeft aan je kinderen. Van m’n begeerte naar snoep onder de preek is inmiddels niets over. Ik vind de kerk er gewoon de plek niet voor en dat heb ik ook aan de kinderen uitgelegd. Willen ze een snoepje eten, dan houd ik dat niet tegen. Het snoepinitiatief gaat echter niet van mij uit.

Inmiddels heb ik ontdekt dat snoep in de kerk een sociale functie vervult. Het verbindt namelijk mensen aan elkaar. Jaren geleden kregen onze meiden wekelijks een Fruittella-rolletje van een jong stel. We zaten iedere zondag naast hen in de bank. Het meisje dacht voordat ze naar de kerk ging al aan onze meiden en stopte de rolletjes in haar tas. Onze meiden verheugden zich op de lekkernij. Toen het stel trouwde, hebben we van alle snoeppapiertjes het woord gefeliciteerd gemaakt en aan het bruidspaar aangeboden.

Zou snoep ook kunnen verbinden aan God? Dan kan het stroken met de eredienst. Sinds ik hoorde van een oude joodse traditie over zoetigheid zeg ik volmondig ja. Bij de eerste les op de thoraschool kregen de kinderen honing op hun vingertoppen. Terwijl de kinderen aan de honing mochten likken, zei de leraar: “Mogen Gods woorden zoet zijn, als de honing voor jullie mond. Mogen Gods woorden het meest verrukkelijke zijn dat jullie ooit hebben geproefd.”

Dan kom je thuis uit de kerk en hoor je je kinderen de KFC-slogan zeggen: “It was finger lickin’ good!”

Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Wekker.

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Kerk
Eredienst
Snoepen
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Themamap Geloofsopvoeding

Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.