Een peuter en de dood

1 april
LCJ
Mijn ouwe opa was weg. Opeens. En ik wist niet waar ze hem hadden gebracht. Gisteren lag hij nog ‘gewoon’ in zijn eigen kamer bij ons thuis. Als ik een stoel pakte en daarop klom, kon ik hem zien. Naar ouwe opa kijken, dat deed ik wel een paar keer op een dag. Zo maakte ik als peuter kennis met de dood.

De overlevering gaat dat zijn verdwijning me boos maakte. Waar is hij? Een bezoek aan zijn graf volgde. Enige tijd later mocht ik mee naar de begrafenis van een buurman. Dan kon ik met eigen ogen zien waar de kist bleef. M’n moeder hoorde mensen zeggen: “Waarom nemen ze nou zo’n jong kind mee?”

Als peuter was ik boos, omdat ik iets niet begreep. Daar heb ik nog wel eens last van. Pas zat ik ter voorbereiding op een interview met een grote verzameling kinderbijbels om me heen, stuk voor stuk opengeslagen bij Goede Vrijdag. Bij sommige bleef ik kijken naar de illustraties, bij andere was de tekst aansprekend.

De peuterbijbels hadden dit keer mijn bijzondere aandacht. Hoe vertel en verbeeld je deze zwarte bladzij voor een twee- of driejarige? In één exemplaar kon ik Goede Vrijdag niet vinden. Het kruis, hét symbool van het christendom schitterde door afwezigheid. Ik kon m’n ogen niet geloven en heb nog drie keer heen en weer gebladerd. Deze gruwelijke dood past niet bij het peuterleven, zullen ze hebben gedacht.

Gelukkig zijn ouders niet afhankelijk van die ene peuterbijbel. Hopelijk vertellen ze hun jonge kind over de dood, ook over die van Jezus. Opdat ze het leven vinden door Hem, Die de dood overwon. Ik heb niet de illusie dat die peuters alles zullen begrijpen. Toch sluit ik niet uit dat zij er meer van begrijpen dan veel volwassenen.

Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Rouw
Verdriet
Christelijke feesten
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.

Voorleven (0-3)

De serie Voorleven van de HGJB wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Dit deel gaat o.a. over de doop, vertrouwen, zingen en bidden en Bijbellezen. Zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden komt aan bod. Met opdrachten en gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 tot 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien.

Voorleven is geschikt voor een opvoedkring. De deeltjes bestaan uit acht hoofdstukken. De eerste twee uit dit deel zijn ook geschikt voor doopcatechese. Elk hoofdstuk behandelt een thema en biedt een herkenbare casus, een Bijbelstudie, verwerkingsvormen en verdiepende artikelen.