Domineeskind (II)

4 november
LCJ
Er was eens een gezin dat bij de maaltijd de godsdienstige rituelen van twaalf kerken afwerkte. Het gezin was lid van alle kerken in het dorp, “om al te grote trammelant en ruzie te voorkomen.” Het betreft het burgemeestersgezin van het dorp Uikumene, een bedenksel van Jan Terlouw, te lezen in zijn boek “De koning van Katoren”.

Wie voor de tweede keer in een boek van domineeskind Jan Terlouw duikt, ontdekt nieuwe dingen. Bij mij bleef dit huiselijke tafereel hangen. Ik probeer me voor te stellen hoe het voor een kind is, als je vader van je vraagt om met het hele dorp rekening te houden en om daarom zoveel rituelen te doen. Lees je dan, omwille van de mensen, de Bijbel in zowel SV, als HSV, als NBV? Zing je de psalmen dan in alle berijmingen en zowel een lied uit de Opwekkingsbundel als uit “Uit Sions zalen”?

Maar wat is nu het verschil tussen dit fictieve burgemeestersgezin en het wethoudersgezin waarin ik opgroeide? De overeenkomsten zijn makkelijker te benoemen: er zijn godsdienstige rituelen en er is oog voor de gemeenschap. Het verschil zit iets dieper. Waar is God in het gezin?

De burgemeester krijgt het voor elkaar om de twaalf kerken te verenigen in één grote. Nou, op zo’n vader kun je als kind met recht trots zijn! Op zo’n wapenfeit kan ik niet bogen. Mijn vader geloofde in één algemene christelijke kerk en hij zocht over kerk- en partijmuren heen naar verbinding. De uitwerking daarvan is mij niet bekend.

Of misschien toch wel een stukje daarvan? Het is in het klein. Het is geen nieuws dat de krant haalt. Maar ik vergeet zijn voorbeeld nooit meer. Hij deed zijn werk van harte. Niet voor de mensen, maar voor de Heere. Een mooiere erfenis kun je niet nalaten. Voor zo’n vader kun je als kind met recht dankbaar zijn.


Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk. Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Wekker.


LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Dagelijks leven
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.