Domineeskind (I)

16 september
LCJ
Als we op vakantie gaan, is het bij ons in de auto niet altijd even gezellig. Soms praten we uren niet met elkaar. De schuld hiervan ligt bij begaafde domineeskinderen, zoals Annie M.G. Schmidt en Jan Terlouw. Ze redden het om onze aandacht zo lang gevangen te houden.

Toen onze kinderen nog moppies waren, stond Annie in de top 3 van luisterfavorieten. Haar gedicht over de kippetjes van de koning die zo weinig serieus zijn, komt nog regelmatig in m’n gedachten. De kippetjes maken van het leven één groot feest. Dan komt het zwarte hoen van de koster om de hoek kijken. Hij heeft het altijd over boete doen en waarschuwt: “Jullie leven te mondijn. Jullie horen braaf en nederig te zijn.” Alle kippen staan dan met het hoofd gebogen. Alle kippen hebben tranen in hun ogen. Zodra het hoen vertrekt, dan onmiddellijk en dadelijk en direct leven ze op de oude voet door.

Als ik onze kinderen vraag waaraan ze bij dit gedicht denken, komt het gesprek op schijnheiligheid en op het leven in twee werelden. Dan zitten we dicht bij wat Annie zelf aandraagt als reden voor haar afhaken. “Het geloof thuis was niet helemaal echt.”

Voordat een kind de woorden schijnheiligheid en oprechtheid in z’n actieve woordenschat opneemt, weet hij ze al feilloos te onderscheiden. Als er een talig kind in onze gemeente zit, dat ooit onder woorden gaat brengen wat hij opmerkt, wat krijgen we dan te horen? Gaat het dan over kippetjes van de koning of over kinderen van de Koning? Over krokodillentranen of over tranen van verdriet over alles wat niet is, zoals het moet zijn of tranen van vreugde in God? Over toneelspelers of over mensen uit één stuk?

Dit kindergedicht van Annie, voor mij is het een complete preek.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Wekker

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Schijnheilig
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.