Djuncan, Roedie, MeisjeDjamila, Don... Ken jij ze? Je tiener wel

26 augustus
Sestra mama
Van wie kijkt jouw tiener de kunst af? Ik kan fantastische voorbeelden verzinnen, maar als ik heel eerlijk ben … kijken mijn kinderen vooral naar gamende vloggers en de skills van bekende voetballers. Is dat erg? Moet ik ingrijpen?

Djuncan. Jelly. Roedie. MeisjeDjamila. NiceNienke. Jeremy. Monica Geuze. Don. Ken jij ze? Vraag je tiener maar eens. Grote kans dat je zoon of dochter weet wie ze zijn. Vloggers, stuk voor stuk. De meesten posten dagelijks iets op YouTube: gamevideo’s, make-up tutorials, filmpjes van vette stunts of van de nieuwste ‘shopaanwinsten’. Natuurlijk zijn niet alle jongeren hetzelfde, maar veel ouders herkennen het wel: zo’n beetje élk vrij moment grijpen tieners naar hun telefoon om filmpjes op YouTube of andere sociale media te bekijken. Dat is soms om wanhopig van te worden, want je geest hier stééds maar weer mee vullen … is dat niet superoppervlakkig? Vloggers lijken niet echt goede rolmodellen voor tieners, toch?

BMW’s

Bas Derks – eindredacteur bij BEAM, het jongerenmerk van de EO – ziet zichzelf niet als deskundige op het gebied van rolmodellen en tieners, maar weet natuurlijk wel wat er onder hen leeft. Als ik hem vraag wie jongeren als voorbeeld nemen, zegt ook hij: ‘De mensen die ze op sociale media volgen.’ Bas snapt dat best, want deze mensen hebben ieder op hun eigen manier iets aantrekkelijks. ‘De een is grappig, de ander stoer. Tieners vinden het vaak ook interessant dat de meeste vloggers heel gewoon beginnen. Ze zijn eerst iemand zoals je zelf bent, maar worden dan “groter”, omdat ze meer volgers krijgen. Ze gaan in BMW’s rijden, dure kleding dragen, verre reizen maken. Ze krijgen respect en aandacht. Dat is inspirerend voor sommige tieners.’

‘Tieners vinden het vaak interessant dat de meeste vloggers heel gewoon beginnen’

Dat het te begrijpen is dat pubers naar hen kijken, is één ding. Is het ook góéd? Een vraag die mij als moeder flink kan bezighouden. Tieners ontwikkelen zich immers volop, beginnen steeds meer een eigen mening te vormen, en daarbij worden anderen – juist ook buiten het eigen gezin – steeds belangrijker. Dan is het dus nogal bepalend naar wie ze opkijken. Moet ik daar geen invloed op uitoefenen? Kán ik dat überhaupt wel?

Tegen een muur

Jelle Jolles is neuropsycholoog en -wetenschapper en schreef het populaire boek Het tienerbrein. Hij schrijft dat ouders wel degelijk invloed kunnen hebben, ook al lijkt het soms van niet. Volgens hem staan ouders niet buitenspel: het is nodig dat zij tieners inspireren en ‘routes wijzen die ze mogelijk kunnen volgen’, want pas dan kunnen jongeren goed hun eigen pad kiezen. Kortom: tieners hebben vrijheid nodig, maar óók steun en sturing. Een heldere en logische boodschap, als je het mij vraagt. Want zeg nu zelf: als ouders of andere volwassenen tieners geen mooie rolmodellen voorhouden, wie doet het dan wel?

‘Als je wilt dat je kind géén fan is van iemand, moet je zélf fan worden’

De cruciale vraag is natuurlijk hoe je dat doet. Bas grapt: ‘Als je wilt dat je kind géén fan is van iemand, moet je zélf fan worden.’ Hij denkt dat vooral een open gesprek over rolmodellen belangrijk is, en dat tieners dat juist vaak missen. ‘Ouders kunnen tieners niet aan de ketting leggen; ze hebben geen controle meer over naar wie ze kijken. Een gesprek voeren kan wel. En ook al denk je dat je soms tegen een muur praat: tieners horen je echt wel.’

Vette beats
Het sturen van tieners wat betreft rolmodellen verloopt dus subtiel. Eigenlijk herken ik dat ook wel in mijn eigen gezin. Wij merkten bijvoorbeeld dat onze 13-jarige zoon rapmuziek steeds leuker ging vinden. Maar oef, wat een cultuur hoort daarbij … Mijn man besloot samen met hem op YouTube op zoek te gaan naar goede, christelijke rappers, met een positieve boodschap. En warempel, dat vond hij leuk. Spontaan begon hij zelf nieuwe artiesten te zoeken en te volgen. Dus klinken er nu af en toe vette beats door ons huis, en woorden als: You cleaned up my soul and gave me life. I'm so brand new, and that’s all that matters … Geen problemen mee!

Elkaars rolmodel
Hoe inspirerend publieke rolmodellen ook kunnen zijn, bij BEAM sturen ze er vooral op aan dat tieners elkáárs rolmodellen zijn. Je kunt meer leren van iemand die in een vergelijkbare situatie zit, legt Bas uit. Daarnaast zijn de mensen van BEAM zelf rolmodel, waarbij ze uitstralen dat ze in het licht van Jezus willen leven. Bas: ‘In onze columns bijvoorbeeld proberen we zo positief en inclusief mogelijk te zijn. Jongeren hoeven onze mening niet over te nemen, maar we willen hen wel inspireren en prikkelen, zodat ze een eigen mening gaan vormen.’

‘Ik keek vroeger veel naar TMF, maar heb daar volgens mij niets aan overgehouden’

Ik besef dat wat BEAM in het groot doet, ouders in het klein kunnen doen. Tieners zien ook aan ons hoe het is om in Jezus’ licht te leven; dat helpt hen in het vormen van hun mening. Misschien moeten wij – net als BEAM – kinderen stimuleren positief contact te hebben met leeftijdgenoten en mooie mensen in hun omgeving. Wie dat precies zijn, en op welke plekken ze hen ontmoeten, is voor elke tiener anders. Dat kan de tienerclub van de kerk zijn, een christelijk vakantiekamp of een christelijke school. Maar ook een evenement als Opwekking of het lidmaatschap van BEAM. Hoe het ook zij: volgens mij zijn dit voorbeelden van de ‘routes’ waar Jelle Jolles over schrijft. Het is onze verantwoordelijkheid om die aan onze kinderen te laten zien!

Vertrouwen
Wat als je tiener naar YouTube blijft kijken? Bas is geen doemdenker: ‘In elke generatie zijn er dingen waar ouders niet blij mee zijn. Vroeger was dat televisie, nu zijn dat sociale media. Ik keek vroeger veel naar TMF, maar heb daar volgens mij niets aan overgehouden. Het is vaak ook gewoon lekker om na een drukke schooldag wat filmpjes te kijken. Het is vermaak, is dat erg?’ Hij benadrukt: ‘Tieners zijn niet dom. Ze weten best wat goed of fout is, en ze beseffen heus wel dat de wereld op de sociale media niet de echte is.’ Gelijk heeft hij. Wat vertrouwen in onze tieners kan helemaal geen kwaad.


Tekst:
Elleke van den Burg-Poortvliet

Zo blijf je bij

Weet jij wie er populair is bij jouw tiener? Tips om op de hoogte te blijven.
- Praat met je tiener. Vraag wie hij/zij volgt, kijk mee, kijk samen naar filmpjes en vraag geïnteresseerd wat een vlogger of artiest leuk maakt.
- Kijk naar NOS Stories: een YouTube-kanaal dat zich richt op jongeren van 13 tot 18 jaar oud. ‘Daar hebben ze goed begrepen wat tieners bezighoudt’, vindt Bas.
- Beam.eo.nl is niet alleen leuk voor jouw tiener, maar ook voor jou als ouder.
- Op huisvanbelle.nl dompel jij je onder in de belevingswereld van tienermeiden.

Goede rolmodellen

Leuke rolmodellen voor tieners? Bas tipt er een paar.
- Sterre Koning: zangeres, actrice en YouTuber. In haar biografie op Instagram staat believer.
- Hanne de Vries: zanger en aanbiddingsleider.
- Justin Bieber: populaire Canadese zanger die geen geheim maakt van zijn geloof.
- Typhoon: Nederlandse rapper en zanger die christelijk is opgevoed, zijn geloof kwijtraakte, maar onlangs weer terugvond.

Rappers

Ook een tiener in huis die van rapmuziek houdt? Check deze christelijke rappers.
- Lecrae
- Steven Malcolm
- Aaron Cole
- Toby Mac

Sestra mama

Sestra mama is hét magazine voor elke moeder. Voor de mama die (continu) op zoek is naar work-lifebalans en tijd voor zichzelf en haar omgeving. Volg Sestra op Instagram www.instagram.com/sestramama/

Tags
Internet
Pubers
Jongeren
Dagelijks leven
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Elke dag nieuw

Het werk van een moeder lijkt misschien niet zo opzienbarend, maar heeft waarde voor de eeuwigheid. In dit boek neemt de auteur je mee door de Bijbel, op zoek naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Uit het leven van Eva leer je over je roeping in je huwelijk. Uit het leven van Jochebed leer je over je roeping in je gezin. Uit de geschiedenis van Martha en Maria leer je over je roeping in je huis.

Je leest ook de ervaringen van zeven gewone moeders van vandaag. Je ontdekt gaandeweg dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. Je hebt een roeping te vervullen, waarin je van het begin tot het einde afhankelijk bent van de zegen van de Heere. En Zijn trouw is elke dag nieuw!


Bij alle hoofdstukken van het boek 'Elke Dag Nieuw' is bonusmateriaal te downloaden op www.elkedagnieuw.nl.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden