De regenton

3 november
CGJO
‘Moet er nog iemand naar de wc?’ Deze wonderlijke vraag schalt dagelijks vanaf het toilet door ons huis. (Wees gerust er passeren soms ook wat minder nette varianten.) We doen aan water sparen. Twee plasjes in één keer doorspoelen scheelt weer drie liter drinkwater een keer spoelen en papa vult regelmatig een emmertje bij de regenton om daar zijn behoefte mee weg te spoelen.

Afgelopen zomer was de regenton leeg. Toen zijn we restjes water gaan verzamelen. Het koude water dat voor het warme douchewater uit gaat, wordt opgevangen in een emmer. Het water dat gebruikt wordt om de eitjes te koken en te laten schrikken eveneens.

Het idee heb ik van m’n schoonouders. Zij gaan nog verder: ook het water van de wasmachine wordt opgevangen om de wc mee door de spoelen. Dat gaat mij dan weer te ver, maar inspireren doet het wel.

Of iets goed of slecht is voor de natuur is in ons gezin een veel voorkomend gespreksonderwerp. Dat levert soms wonderlijke dialoogjes op. ‘Papa, zit er in havermout ook palmolie?’ Jongste zoon probeert bij het ontbijt te kiezen tussen havermout en cruesli. Op een ander moment zegt dochterlief: ‘Oeps, ik heb m’n radio aan laten staan.’ Waarop jongste zoon reageert: ‘Geeft niet joh, onze stroom is goed voor de natuur.’

De dagelijkse gang naar de regenton is een van de manieren waarop wij onze kinderen zorg en liefde voor de schepping bijbrengen. Ook al komt er ooit een nieuwe aarde, dat ontslaat ons niet van de zorg voor huidige wereld die God ons heeft toevertrouwd. En daarbij helpen alle kleine beetjes. Het lukt ons helaas niet om ons vervuilende consumptiepatroon in één keer te veranderen. Maar alle stappen naar de regenton leveren uiteindelijk een emmer water op.

Auteur: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Voorleven
Duurzaam
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Maak ze sterk

Dit boek is gebaseerd op het trainingsprogramma LEV! van stichting Chris. In Maak ze sterk laten de auteurs zien hoe je een kind kunt leren de juiste keuzes te maken en sterk te staan in allerlei situaties. Het boek is veel breder dan het aanleren van sociale vaardigheden. Door de vragen en korte opdrachten in het boek leent het zich goed voor gebruik op een opvoedkring.

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld die zich in razendsnel tempo ontwikkelt. Dat kan ons beangstigen. Maar je bent als opvoeder niet machteloos. Maak ze sterk laat zien hoe je hun kunt leren om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met pesten, rouw, seksualiteit en social media. Wietske Noordzij en Erik Smit bieden handvatten om kinderen en jongeren hierin te ondersteunen, vanuit hun ervaring en expertise. Een prettig leesbaar opvoedboek dat echt de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorieën.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden