De regenton

3 november
CGJO
‘Moet er nog iemand naar de wc?’ Deze wonderlijke vraag schalt dagelijks vanaf het toilet door ons huis. (Wees gerust er passeren soms ook wat minder nette varianten.) We doen aan water sparen. Twee plasjes in één keer doorspoelen scheelt weer drie liter drinkwater een keer spoelen en papa vult regelmatig een emmertje bij de regenton om daar zijn behoefte mee weg te spoelen.

Afgelopen zomer was de regenton leeg. Toen zijn we restjes water gaan verzamelen. Het koude water dat voor het warme douchewater uit gaat, wordt opgevangen in een emmer. Het water dat gebruikt wordt om de eitjes te koken en te laten schrikken eveneens.

Het idee heb ik van m’n schoonouders. Zij gaan nog verder: ook het water van de wasmachine wordt opgevangen om de wc mee door de spoelen. Dat gaat mij dan weer te ver, maar inspireren doet het wel.

Of iets goed of slecht is voor de natuur is in ons gezin een veel voorkomend gespreksonderwerp. Dat levert soms wonderlijke dialoogjes op. ‘Papa, zit er in havermout ook palmolie?’ Jongste zoon probeert bij het ontbijt te kiezen tussen havermout en cruesli. Op een ander moment zegt dochterlief: ‘Oeps, ik heb m’n radio aan laten staan.’ Waarop jongste zoon reageert: ‘Geeft niet joh, onze stroom is goed voor de natuur.’

De dagelijkse gang naar de regenton is een van de manieren waarop wij onze kinderen zorg en liefde voor de schepping bijbrengen. Ook al komt er ooit een nieuwe aarde, dat ontslaat ons niet van de zorg voor huidige wereld die God ons heeft toevertrouwd. En daarbij helpen alle kleine beetjes. Het lukt ons helaas niet om ons vervuilende consumptiepatroon in één keer te veranderen. Maar alle stappen naar de regenton leveren uiteindelijk een emmer water op.

Auteur: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Voorleven
Duurzaam
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

We hebben allemaal wat

‘Ach, we hebben allemaal wat’. Het klinkt vaak zo negatief. Maar draai het eens om en bekijk het als compliment. We hebben allemaal iets van onszelf om toe te voegen. Zeker als het gaat om opvoeden, om een opbouwend gezinsleven. Dit boek van Bert Reinds en de bijbehorende website zijn zo opgezet dat zowel de individuele lezer ermee overweg kan als een groep ouders die met elkaar verder wil nadenken over de opvoeding van hun kroost. Bij aanschaf van het boek krijg je een code die toegang geeft tot fimpjes en werkmateriaal.

Download hier het eerste hoofdstuk.