De regenton

3 november
CGJO
‘Moet er nog iemand naar de wc?’ Deze wonderlijke vraag schalt dagelijks vanaf het toilet door ons huis. (Wees gerust er passeren soms ook wat minder nette varianten.) We doen aan water sparen. Twee plasjes in één keer doorspoelen scheelt weer drie liter drinkwater een keer spoelen en papa vult regelmatig een emmertje bij de regenton om daar zijn behoefte mee weg te spoelen.

Afgelopen zomer was de regenton leeg. Toen zijn we restjes water gaan verzamelen. Het koude water dat voor het warme douchewater uit gaat, wordt opgevangen in een emmer. Het water dat gebruikt wordt om de eitjes te koken en te laten schrikken eveneens.

Het idee heb ik van m’n schoonouders. Zij gaan nog verder: ook het water van de wasmachine wordt opgevangen om de wc mee door de spoelen. Dat gaat mij dan weer te ver, maar inspireren doet het wel.

Of iets goed of slecht is voor de natuur is in ons gezin een veel voorkomend gespreksonderwerp. Dat levert soms wonderlijke dialoogjes op. ‘Papa, zit er in havermout ook palmolie?’ Jongste zoon probeert bij het ontbijt te kiezen tussen havermout en cruesli. Op een ander moment zegt dochterlief: ‘Oeps, ik heb m’n radio aan laten staan.’ Waarop jongste zoon reageert: ‘Geeft niet joh, onze stroom is goed voor de natuur.’

De dagelijkse gang naar de regenton is een van de manieren waarop wij onze kinderen zorg en liefde voor de schepping bijbrengen. Ook al komt er ooit een nieuwe aarde, dat ontslaat ons niet van de zorg voor huidige wereld die God ons heeft toevertrouwd. En daarbij helpen alle kleine beetjes. Het lukt ons helaas niet om ons vervuilende consumptiepatroon in één keer te veranderen. Maar alle stappen naar de regenton leveren uiteindelijk een emmer water op.

Auteur: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Voorleven
Duurzaam
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.