De eettafel

1 augustus
Bert Reinds
‘Elk gezinslid neemt, wanneer het hem of haar uitkomt, iets uit de pan. Schept het op z’n bord of haalt het uit de magnetron en zoekt een plek in huis, om vervolgens in z’n eentje te eten. Dat is handig want je hebt geen ruzie aan tafel, je kan de krant, of een tijdschrift lezen en je hoeft je favoriete soap niet te missen.’ Gaat het bij jullie ook zo?

Ik weet maar al te goed hoe ‘handig’ deze manier van eten is. Wanneer ik om een of andere reden na-eet, merk ik het verschil met gezamenlijk eten. Ik hoef geen vragen te beantwoorden, ellenlange verhalen aan te horen. Mijn tijd te verdoen met wachten op treuzelende eters. Ik ben binnen vijf minuten klaar en heb dan ook nog de krant gelezen! Pure tijdswinst!

Maar is deze manier van eten ook gezond voor de ontwikkeling van het kind en de gezinskwaliteit?

Is het niet zo dat juist door met elkaar aan tafel te zitten de gezinsgesprekken op gang komen. Dat juist een gezamenlijke maaltijd de mogelijkheid biedt om elkaar aandacht te geven, en de activiteiten op elkaar af te stemmen? Natuurlijk is de eettafel ook de plaats voor ruzies, maar dat is ook een vorm van contact!

Aan de keukentafel wordt gezinseenheid geoefend en persoonlijkheid gevormd. Je luistert naar elkaar en je stelt elkaar vragen. Door dit samenspel leert iedereen dat het leven niet alleen om hem draait!

Stel vandaag nog een daad. Plan minimaal één moment in de week waarop u als gezin samen eet en tijd neemt voor elkaar. En als de kinderen er toe in staat zijn geef ze om de beurt de mogelijkheid om een maaltijd te bedenken, samen met een ouder de boodschappen voor die maaltijd te kopen, en vervolgens de maaltijd samen voor te bereiden.

Tips voor aan tafel: Schakel de (mobiele) telefoons uit, zorg dat de kranten en tijdschriften ver van de tafel verwijderd zijn. Geen laptops, tv’s of computers aan. Geef elk gezinslid ‘spreektijd’, die hij geheel op zijn eigen manier mag invullen.

Samen eten is veel meer dan de nodige voedingsstoffen naar binnen werken, het mag ook een sociaal gebeuren zijn. En je zult zien: Wat lekker ‘smaakt’ vraagt naar meer.
Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.

Tags
Dagelijks leven
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.