“Daar wordt ze hard van!”

12 augustus
Wijzer in hechting
“Daar wordt ze hard van!” Achter dat argument schuilen nog steeds teveel ouders wanneer ze niet weten om te gaan met het huilen van hun kind, of de pijn die hun kind voelt. In een tijd dat meer en meer bekend wordt dat fijngevoeligheid van ouders naar kinderen van groot belang is voor de ouder-kind hechting en daarmee ook voor een algehele gezonde ontwikkeling van het kind, komt het boek ‘Ik houd je vast’ op het juiste moment. Annette Bakker helpt je met haar boek ‘Ik houd je vast’ om de prioriteiten in de zorg voor je baby te ontdekken. Alle (aanstaande) ouders zouden dit boek moeten lezen. Zeker ouders die zelf met harde hand zijn grootgebracht! Deze ‘way of thinking’ en aanmoediging om te voelen is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van je kind, maar ook vormend voor je eigen leven.

Vanuit de visie dat een mens is gemaakt voor verbinding met anderen, beschrijft Annette Bakker een manier om relaties te koesteren temidden van hectische omstandigheden. ‘Ik houd je vast’ is een verhaal van een moeder en christen die samen met haar man hun premature baby het beste gaf wat ze te bieden hadden: zichzelf. Buidelen in een tijd tussen verdriet en puur geluk. Zowel het belang van buidelen als de ervaring ervan vindt door het boek heen verdieping.

Het boek schetst een hoopvol beeld van relaties in het algemeen, en specifiek van - zoals ze het zelf noemt - ontwikkelingsgerichte zorg, ten tijde van ingrijpende omstandigheden. Belangrijke momenten in deze zorg worden beschreven. Zoals de eerste intieme ontmoeting, huid-op-huid contact, het achterlaten van een prematuur kindje in het ziekenhuis, het kolven, het zoeken van oppas en het eindelijk naar huis mogen.

Gaandeweg passeren heel wat thema’s die het welbevinden van de baby raken, de revue. In begrijpelijke taal beschrijft Annette hoe het buidelen een positief effect heeft op de hechting en het sociale brein. En hoe je je kindje beter leert kennen. Ze gaat geen onderwerpen uit de weg. Van generatiekloof tot omgaan met huilende baby’s, in begrijpelijke taal vinden deze onderwerpen hun weg in dit boek. Door alle ervaringen en tips heen, geeft het boek een compleet beeld van sensitieve, invoelende zorg in de eerste maanden van een kinderleven.

‘Ik houd je vast’ is een evenwichtige tekst. De gevoelige beschrijving van ervaringen, aangevuld wordt met oplossingsrichtingen en vragen die je tot nadenken zetten, zorgen ervoor dat het boek aansluit op je eigen leven. Het boek is vormend. Het daagt je uit om te voelen en vanuit gevoel met een jonge baby om te gaan. Voor de wat rationele lezer zijn de teksten soms wellicht wat zoet. Of zegt dat iets over de uitdaging om meer invoelend op te voeden in plaats van rationeel?

Het boek is beschreven vanuit de ogen van een moeder uit een traditioneel gezin. De teksten zijn doortrokken van ervaring en deskundigheid. De kracht van het boek ligt hem wat mij betreft in het bouwen en behouden van hechte en gezonde relaties. En is daarmee geen one-fits-all handleiding. Maar veel meer een inspiratiebron, waardoor je zelf de waarde gaat inzien van aanraken.

Het boek zal zeker helpend zijn wanneer er sprake is van vroeggeboorte of andere ingrijpende gebeurtenissen rondom zwangerschap en bevalling. Maar ook wanneer alles goed verloopt, geeft dit boek gezonde inspiratie voor de opvoeding van een jonge baby.

Tekst: Eva van Meeuwen

Wijzer in hechting

Eva van Meeuwen is gespecialiseerd in gehechtheid tussen opvoeders en kinderen in de eerste 3 jaar. In 2013 richtte ze Wijzer in Hechting op. En naast het aansturen van de stichting Hechting begeleidt ze gezinnen en geeft ze trainingen en workshops.

Tags
Hechting
Dagelijks leven
0-3 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.