Creatieve gezinsmomenten

21 april
Jente
God is een God van oneindige variatie; geen mens is hetzelfde gemaakt. Hij is creatief met kleuren, kijk maar eens naar buiten als de lucht donkerblauw kleurt en de zon ondergaat. God is creatief met vormen, geluiden, materialen, woorden, gedachten en ideeën, alles aan Hem is uniek en creatief. Daarom geeft het blad Jente een aantal tips voor creatieve werkvormen om in het gezin aan de slag te gaan met het thema 'Welkom thuis, in Gods huis'!

Neem een tijdschrift en zoek naar plaatjes waar mensen op staan. Knip ze uit en maak een collage; plak ze op een groot papier, door elkaar of in een kring. Zie je hoe verschillend al die mensen zijn? Schrijf op je collage met mooie letters: “God maakte alle mensen naar Zijn beeld.” Weet jij wat dit betekent? Praat hier samen over.

Doordenkertje
Voor oudere kinderen, vanaf groep 6

God heeft jou gemaakt, vanbinnen en vanbuiten. Je lichaam groeit uit tot een volwassen lijf, maar ook vanbinnen ben je nog niet klaar. Weet jij wat God met jou van plan is? Lees Jeremia 18:6. Wat doet de pottenbakker? Een pottenbakker blijft net zolang kneden aan zijn potje tot het af is. Zo wil God jou elke dag helpen om steeds meer op Jezus te lijken.

Doe en praat
Ieder mens is creatief, maar niet iedereen is dit op dezelfde manier. Bedenk van jezelf en van elkaar op welke manier jullie creatief zijn. Maak een selfie-familieportret. Bewerk deze foto: schrijf met woorden of tekeningetjes creatieve kwaliteiten bij ieders gezicht. Print dit unieke familieportret uit, lijst het in en hang het geheel op een goed zichtbare plek. Bedank God voor jullie unieke gezin!

De tempel
God maakte alle mensen. Hij wilde ook graag tussen hen wonen. Eerst woonde Hij net als de Israëlieten in een tent: de tabernakel. Hij bedacht Zelf – heel precies – hoe de tabernakel eruit moest zien. Je leest erover in Exodus 26. Toen het volk Israël een eigen land kreeg en de mensen zelf in huizen gingen wonen, liet koning Salomo een huis voor God bouwen: de tempel. Het werd een prachtig gebouw, gemaakt van de mooiste en meest kostbare materialen; van cipressenhout, met edelstenen en zuiver goud. Hoe zag deze tempel er verder uit? Je leest het in 2 Kronieken 3. Je kunt ook afbeeldingen van de tempel op internet vinden.

Maak van lege (schoenen)dozen, papier, verf, kralen en stofjes een mooie maquette van de tempel zoals jij denkt dat-ie eruitzag. Zet poppetjes en diertjes van Playmobil of Lego neer, wees lekker creatief.

Koning Salomo liet niet iedereen zomaar meebouwen aan de tempel. Alleen creatieve mensen, ambachtslieden en specialisten mochten werken aan dit prachtige huis van God. Ook buitenlanders die in Israël woonden, deden mee. Dat waren er maar liefst 153.600. De voorwerpen die in de tempel stonden, hadden een betekenis. Er waren kandelaren van goud. Deze brandden dag en nacht. Het betekende dat God altijd aanwezig was in Zijn huis. Weet jij welke voorwerpen er nog meer in de tempel stonden? Je leest het in 2 Kronieken 4.

Ook de kleuren die de kunstenaars gebruikten, hebben een betekenis: Egyptisch linnen (wit), blauw, paars (purper) en dieprood (of scharlaken) (2 Kron. 3:14). Waarom zouden precies deze kleuren gekozen zijn?

Doordenker
De mensen moesten goed zorgen voor het huis van God. Lees 1 Korinthe 6:19. Wat betekent deze tekst? Wees ook zuinig op je lijf, want dat is dus eigenlijk ook van God! Bedenk hiervoor drie manieren en voer er deze week één concreet uit. Denk aan: ontspanning, samen plezier maken, uitgerust zijn, samen sporten, tijd voor elkaar, gezond eten.

God wilde een huis om in te wonen. In het huis van God waren toen – en nu nog steeds! – alle mensen welkom. Wie in Gods huis kwam, mocht met God praten over zijn blijdschap en verdriet, fouten en lompigheden. Gods deur staat nog steeds open voor iedereen. Ook jij bent welkom!

Musiceer
Zoek onderstaand lied op YouTube en zing het mee, of maak er een eigen orkesteditie van met muziekinstrumenten.

Met open armen
Kom, als je honger hebt of dorst.
Hier kun je eten, deel met ons.
Kom met je tranen en je pijn.
Hier is het goed, hier mag je zijn.
Met open armen word je ontvangen.

Kom, als je moe bent van je vlucht.
Hier ben je veilig, hier is rust.
Kom, met je wanhoop en verdriet.
Hier mag je weer een toekomst zien.
Met open armen word je ontvangen.

Welkom in Gods huis.
Welkom in Gods huis.
Welkom in Gods huis.
Welkom, welkom thuis.

Kom met je leegte en je angst.
Hier word je liefdevol omarmd.
Kom maar, als niemand je verstaat.
Hier is een plek voor jouw verhaal.
Met open armen word je ontvangen.

(Schrijvers voor Gerechtigheid)

Dit artikel is geschreven door Marlon van den Bos en komt uit Jente #26.

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.

Tags
Bijbellezen
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!