Cor en Lientje

11 maart
CGJO
“Lientje eet niet!” Ongerust komt onze dochter de kamer binnenlopen. Normaal zit Lientje zodra ze hoort dat je de biks pakt al klaar bij het voerbakje. Maar dit keer blijft ze weggedoken in een hoekje zitten. Als een konijn niet eet, kan het met een dag afgelopen zijn...

Al vier jaar zijn Cor en Lientje onze lieve konijnen. Toen mijn vrouw ze graag wilde aanschaffen, heb ik lang geprotesteerd, want wie mag dan elke week het hok schoonmaken? Maar toen we ze op een boerderij gingen uitkiezen, smolt ik voor die pluizige schatjes – ook al was ik inderdaad diegene die het eerste jaar het hok verschoonde.

Gelukkig zorgen nu onze kinderen om de beurt voor een schoon hok. Dat was een van de redenen dat we een huisdier namen. Onze kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen. Naast dat ze vaak enorm genieten van de konijnen, van hun gekke sprongen en van hun troostvolle warme zachte vacht, mogen ze ook de ‘lasten’ dragen. Ook als het regent en je even geen zin hebt!

Maar ja, wat nu met Lientje? Aan haar bek en tanden zien we niets bijzonders. Met een spuitje proberen we appelmoes en water naar binnen te werken. Maar ze laat alles zo weer uit haar bek lopen. Moeten we de kinderen voordat ze gaan slapen nog even extra laten knuffelen? Of worden ze daar onnodig ongerust van? Naar een dierenarts? Honderden euro’s uitgeven?

De volgende morgen zetten we onze Lientje haar lievelingseten voor. En ja, ze eet! Een zucht van opluchting gaat door het gezin. Als we ons hardop afvragen wat ze gehad zou hebben, grapt dochterlief: “Het is veertigdagen tijd. Ik denk dat ze aan het vasten was.”

Tekst: Kasper van Helden

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Klusjes
Huisdieren
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.