Zo nu dan vinden er bij ons thuis dergelijke gesprekjes plaats. Als het gesprek over verliefdheid, relaties en seksualiteit gaat, probeer ik dit zo ontspannen mogelijk te doen. Net zo ontspannen praten over liefde en intimiteit als over boerenkoolstamppot is mijn streven. Dat geldt ook voor wat ingewikkelder onderwerpen als geaardheid of gender. Ik vind het belangrijk om hier open en niet veroordelend tegenover te staan.
Omdat deze onderwerpen (voor zover ik weet) nog buiten de leefwereld van onze kinderen liggen, proberen we deze onderwerpen op een zo natuurlijk mogelijk moment zelf ter sprake te brengen en waar gepast de vraag te stellen: “Zou God hier wat van vinden en zo ja, wat?” Ik hoop dat we zo, al voordat die ingewikkelde puberteit aanbreekt, Gods waarden en normen hebben mogen meegeven.
Ik vertel verder: “Weet je, toen ik verliefd was, toen had ik eens een liefdesbrief geschreven. Ik kreeg toen echt geen hap meer door mijn keel, ik vond het zo spannend. Ik kon alleen nog maar aan haar denken.” “Lekkere rookworst,” klinkt het aan de andere kant van de tafel. Ik kan een grinnik niet onderdrukken.
Kasper van Helden
De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.
Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.
Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!
Bekijk het magazine hieronder online.
Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.
Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.
Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.
Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.
Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!