‘Bible journaling’: dagboek met God

20 augustus
Jente
Tekenen, kleuren en zelfs verven in je bijbel. Niet alleen in de speciaal daarvoor gemaakte Geef kleur aan je bijbel, maar in élke bijbel. Marjolein Stoové kent de technieken en heeft speciaal voor kinderen – ouders mogen ook meedoen – het boekje Biblejournaling zo doe je dat geschreven.

“Kleuren en tekenen in je bijbel. De eerste stap blijft moeilijk”, herkent Marjolein het gevoel dat veel mensen hebben als ze beginnen met bible journaling. “Ik ben nu al aan mijn tweede schrijfbijbel bezig, maar toch denk ik nog: straks verpest ik het.” Een ongegronde angst, vindt ze. “Denk niet dat het mooi moet zijn, want het is tijd die je met God doorbrengt. God kent jou toch helemaal. Zie het als een gebed. Als je een stil gebed hebt, dan hoeven de woorden ook niet mooi te zijn. Het resultaat hoef je niet te laten zien aan iemand, het hoeft niet perfect te zijn. Zie het werken in je bijbel als het bijhouden van een dagboek, bible journaling heet het, letterlijk vertaald een ‘dagboekbijbel schrijven ’. Een dagboek laat je ook niet zomaar aan iedereen zien. Het gaat om het proces, om jouw gesprek met God terwijl je creatief bezig bent.”

Marjolein geeft workshops bible journaling aan volwassenen. Tijdens een verblijf in Albanië gaf ze een workshop aan vrouwen daar. “Albanië was een communistisch land, mensen hebben niet geleerd zich creatief te uiten. Ik zag nu jongvolwassenen die echt in hun bijbel aan de slag gingen. Het ging voor ze leven, maar ze hadden nooit bedacht dat dat kon: creatief bezig zijn op deze manier. Een verfdoos wordt daar vaak gezien als iets voor kleine kinderen. Ik leg dan uit dat creativiteit niet stopt als je van de basisschool af komt, ook niet bij ons. Je maakt in Nederland als kind werkjes op de kinderclub en op school, maar als je creatief vanbinnen bent, stopt dat niet op een bepaalde leeftijd. Dus blijf maar gewoon kind, ook in je geloof. God legt dat in je, je mag dat gewoon blijven doen.”

‘Creativiteit stopt niet als je van de basisschool af komt’

In principe is Marjoleins boekje geschreven bij Geef kleur aan je bijbel, een kinderbijbel, “maar het is absoluut niet alleen daarbij toepasbaar”. Ze vertelt: “Veel volwassenen kopen het boekje voor zichzelf. Ook in gewone bijbels kun je de uitgelegde technieken prima toepassen. Als je als moeder aan bible journaling doet, kun je de technieken gebruiken in je eigen schrijfbijbel, een kringloopbijbel of een blanco notitieboek. Ga bijvoorbeeld samen met je kind hetzelfde bijbelverhaal maken.” Moeders nemen ook weleens hun tienerdochters mee naar een workshop, ziet Marjolein. “Moeders stimuleren hun kinderen op deze manier om met de Bijbel bezig te zijn. Ik krijg heel leuke foto’s toegestuurd van het resultaat.” Met jongere kinderen in een bijbel werken, kan natuurlijk ook. Marjolein: “In Geef kleur aan je bijbel is veel ruimte om te tekenen en te schilderen, de tekst richt zich op kinderen vanaf ongeveer 9 jaar, maar mijn neefje van 5 jaar focust op de plaatjes en hij vindt het ook fantastisch om te doen.”

Meer lezen: Biblejournaling zo doe je dat, Marjolein Stoové, uitgeverij Columbus, 52 blz., € 5,95

Tekst: Petra Kok

Jente

Jente is een christelijk magazine voor ouders. Of je jezelf nu protestant noemt of christen of evangelisch, uiteindelijk gaat het erom dat wij het verlangen delen om ons kind een stevige basis mee te geven: een levenshuis dat op de rots is gebouwd.

Tags
Kinderbijbel
Bijbellezen
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.