Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd, bij uitstek een periode om je voor te bereiden op een van de mooiste christelijke feesten van het jaar. Misschien is vasten van voedsel het eerste wat bij je opkomt om die veertig dagen bewust door te komen. Maar je ziet ook dat mensen dit vasten steeds breder opvatten, door rust te nemen en bewuster te leven. Er is extra aandacht voor voeding; is het gezond en is het eerlijk? Of men gaat de tijd anders indelen; minder ‘schermen’, meer lezen of luisteren. De uitdaging is om uit te zoeken wat bij jouw gezinssituatie past. Wie weet helpen deze ideeën je op weg:
- De veertigdagentijd loopt van aswoensdag tot stille zaterdag.
- Noach, Mozes en Elia; allemaal moesten ze veertig dagen wachten. Jezus trok zich veertig dagen terug in de woestijn. Je bent dus in goed gezelschap als je de veertig dagen tijd gebruikt om te bidden en te vasten.
- De veertigdagentijd duurt eigenlijk 46 dagen. De zondagen tellen niet mee als vastendagen; vandaar veertig dagen.
- De datum voor Pasen werd vastgelegd in het Concilie van Nicea in het jaar 325. Gewoon een afspraak tussen bisschoppen dus (Wikipedia).
Sestra mama is hét magazine voor elke moeder. Voor de mama die (continu) op zoek is naar work-lifebalans en tijd voor zichzelf en haar omgeving. Volg Sestra op Instagram www.instagram.com/sestramama/
Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.
In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.
December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien als gaven van God, God geeft ons zoveel moois waar wij van mogen genieten. We mogen onze kinderen ook leren dat ze deze fijne mooie dingen ook van God hebben gekregen en dat we God daar dankbaar voor mogen zijn. Daarnaast leert Jezus ons ook dat het goed is om te delen van alles wat we hebben. Delen kan soms best lastig zijn, maar ook dat is iets wat je als ouder mee kunt geven aan je kind door het samen te gaan doen.
Tip: lees als ouder eerst het gezinsmoment door voordat je het met je kinderen aan de slag gaat, voor de opdracht en het spel moet je kort iets voorbereiden.
Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.
Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.