Beeldenstorm

25 februari
CGJO
“Als er weer een foto komt, moet je het zeggen!” “Ja, dat is goed,” antwoord ik. Vanaf de bank lopen onze kinderen terug naar de tafel om verder te werken aan hun kleurplaat en woordzoeker. Ondertussen kijken wij vanaf ons bankstel verder naar de preek op het scherm van onze laptop.

We luisteren naar een wat bijzondere preek. De predikant noemt de preek een wandeling door het bijbelboek Openbaring, maar tegelijkertijd is het ook een virtuele wandeling door de trots van Zutphen: de monumentale middeleeuwse Walburgiskerk en de bijbehorende unieke middeleeuwse kettingbibliotheek de Librije.

De dominee zegt: “Als je de Walburgiskerk binnenstapt, dan zie je dit.“ Daar komen onze kinderen aangestormd om niets van het beeld te missen. We zien een gewelfschildering met daarop de opgestane Christus op Zijn troon. Een regenboog erachter. Zon, maan, sterren en donderwolken om Hem heen. En in Zijn hand een boek met in het Latijn de tekst: Ik ben de alpha en de omega.

Als het plaatje verdwenen is, gaan onze kinderen aan de eettafel verder met hun kleurpotloden. Even later zien we vier beelden die dieren om de troon voorstellen. We hoeven onze kinderen niet eens een seintje te geven, ze horen zelf al dat de dominee een foto aankondigt.

Een paar zaken vallen me op. Ten eerste: ondanks dat onze kinderen met iets anders bezig zijn - zodat wij thuis rustiger naar de preek kunnen luisteren – krijgen ze toch nog het nodige mee. Ten tweede: het is mogelijk dat een emeritus-predikant kinderen weet te interesseren voor een preek over Openbaring. Ten derde: hoe ironisch is het dat een gereformeerde predikant op de dag na Hervormingsdag tijdens een preek 28 beelden laat zien uit een middeleeuwse kerk? Hebben we misschien iets te veel kind met het badwater weggegooid?

Tekst: Kasper van Helden

Deze column is eerder gepubliceerd in De Wekker.

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Kerk
Kerkdienst
Dagelijks leven
8-12 jaar
Literatuurtip
Themamap Geloofsopvoeding

Veel ouders worden graag ondersteund in de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. De kerk kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze themamap staat vol met materiaal waarmee ouders in de kerk kunnen worden ondersteund bij de (geloofs)opvoeding. Deze map biedt twee uitgewerkte diensten, een handleiding voor een themabijeenkomst met ouders en een vijftal gezinsmomenten waarmee gezinnen thuis aan de slag kunnen gaan.

Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.