B-keuze

12 juli
LCJ
Het is een prachtige zondag en we zitten met z’n allen buiten aan een avondmaal. Net hebben we gebeden: “Geef ons heden ons dagelijks brood”. Ondertussen bereiken ons van alle mogelijke kanten de heerlijkste barbecuegeuren. Terstond wordt het krentenbrood op tafel eten van B-keuze. Wat zouden we nu graag onze tanden in een hamburger zetten!

Hoe kan het dat iets waar we altijd van genieten, ineens minder aantrekkelijk wordt? In dit geval is er iets wat blijkbaar nog grotere aantrekkingskracht uitoefent. Krentenbrood verbleekt bij een hamburger.

In gedachten ga ik terug naar een ochtenddienst. Het Heilig Avondmaal vieren we in onze kerk meestal ’s morgens. Ik proef daar brood en wijn. Het is de enige wijn die ik ooit drink. Lekker vind ik het niet. Toch proef ik daar dat de Heere goed is. Het is de geur van Christus die het lekker maakt. Twee zinnetjes spelen dan door mijn hoofd: “Ik voor u” en “Totdat Hij komt”.

Bij de komst van Christus verbleekt het Heilig Avondmaal. Dan hoef ik Hem niet meer te proeven door brood en wijn, maar mag ik zien, horen, proeven, ruiken en voelen hoe goed Hij is. Alle zintuigen worden geprikkeld en alles is dan van A-keuze.

“Gaan wij ook een keer barbecueën?”, klinkt het hier smekend. Ja, kind, je hoeft het niet altijd met de B-keuze te doen. De afspraak staat in onze agenda. Het duurt niet lang meer. Het uitzien naar de A-keuze kan beginnen.

Hoe leer ik een kind naar de komst van Christus verlangen? Voor die barbecue bidden we weer het Onze Vader. Dat is het gebed waar alles op de goede plek staat. “Uw koninkrijk kome” staat voor “Geef ons heden ons dagelijks brood”. En ik hoop dat tijdens de barbecue twee geuren aanwezig zijn: die van gebraden vlees en die van Christus. Wat zal die hamburger dan goed smaken!


Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Wekker.

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Tags
Maaltijd
Eten
Voedsel
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.