Als ze maar gelukkig zijn...

2 december
Willemijn de Weerd
Met een big smile levert een leerling zijn strafwerk in. Bovenop zit een brief van zijn ouders: "Beste meester, wij hebben dit strafwerk geschreven, omdat u dit onterecht aan onze zoon heeft gegeven." Wat later vindt de meester een mail in zijn inbox van een andere ouder. "Ons kind was erg teleurgesteld over de 8,5 voor haar spreekbeurt. Waarom heeft u haar geen 9 gegeven?"

Zo'n twintig jaar geleden bezocht ik een lezing van een orthopedagoog. Hij vertelde dat hij zich zorgen maakte om ‘het overgewenste kind’. Verbaasd luisterde ik naar zijn verhaal. Zou het echt zo erg zijn als een kind veel liefde en aandacht krijgt? Ik kon het niet geloven.

Nu begrijp ik beter wat hij bedoelt. Veel jongeren lopen vast omdat ze niet kunnen omgaan met teleurstellingen in hun leven. Volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter heeft het ermee te maken dat we onze kinderen niet meer leren een beetje ongelukkig te zijn. Bovenstaande voorbeelden getuigen ervan. Ik heb ze niet verzonnen, ze zijn uit het leven gegrepen.

Uiteraard realiseer ik me dat ouders van bovengenoemde kinderen teleurstellingen proberen om te buigen, omdat ze het geluk van hun kind voor ogen hebben. Of hun kind hier uiteindelijk ook gelukkig van wordt, betwijfel ik. Toch is voor echt geluk meer nodig dan het goed kunnen verwerken van teleurstellingen.

Daarom heb ik in de afgelopen periode verschillende keren met ouders de bijbel open gedaan om te ontdekken waar we volgens God het geluk voor onze kinderen kunnen vinden. David schrijft dat we ons geluk bij de HEERE moeten zoeken (Psalm 37:4). En Jezus vertelt ons in de Bergrede dat het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben. (Mattheus 5:3).

Een nieuw schooljaar is begonnen. Zullen we met elkaar afspreken dat we ons niet te druk maken om die 8,5 of 9 voor een spreekbeurt? Laten we ons liever druk maken om deze vraag: Weten onze kinderen dat het echte geluk bij God te vinden is?


N.B.: Zou je een keer uitgebreid over dit onderwerp na willen denken, dan kun je mij als spreker uitnodigen om het seminar ‘Als ze maar gelukkig’ zijn bij jouw in de kerk of op school te geven.

Willemijn de Weerd

Willemijn de Weerd (1978) is getrouwd met Wilfred en moeder van vier kinderen. Ze heeft inmiddels meer dan 20 boeken op haar naam staan. Rondom haar boeken geeft ze voorstellingen voor kinderen. Ook geeft ze workshops rond geloofsopvoeding.

Tags
Dagelijks leven
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.

We hebben allemaal wat

‘Ach, we hebben allemaal wat’. Het klinkt vaak zo negatief. Maar draai het eens om en bekijk het als compliment. We hebben allemaal iets van onszelf om toe te voegen. Zeker als het gaat om opvoeden, om een opbouwend gezinsleven. Dit boek van Bert Reinds en de bijbehorende website zijn zo opgezet dat zowel de individuele lezer ermee overweg kan als een groep ouders die met elkaar verder wil nadenken over de opvoeding van hun kroost. Bij aanschaf van het boek krijg je een code die toegang geeft tot fimpjes en werkmateriaal.