Afstand

7 januari
Jeannet de Jong
Huppelend loopt ze voor me, haar handje in de hand van mama. Op weg naar het speeltuintje in de wijk. Eenmaal de hoek om blijft ze aarzelend staan. Haar ogen vliegen langs de aanwezige kinderen, de pratende ouders, de gevulde bankjes. Ik hoor haar stem, teleurgesteld: ‘Het kan niet, er zijn al teveel mensen...’.

Doorlopend naar de supermarkt denk ik hier over na. Wat leven we in een rare tijd. Wat gebeurt er met ons, als een kind van een jaar of 5 niet meer onbezorgd de speeltuin in duikt, zich vrolijk mengt tussen de andere mensen en gaat spelen? Als een kind zich druk maakt over voldoende afstand, over aantallen mensen, over kans op besmetting.

Ons leven staat in het teken van het coronavirus. We maken ons zorgen over oplopende cijfers en de hoge werkdruk in de zorg. Tal van maatregelen moeten er voor zorgen dat de situatie beheersbaar blijft. Steeds meer wordt zichtbaar wat de neveneffecten van deze maatregelen zijn. Voor onze ouderen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren.

Wat doet het met een kind om in de eerste levensjaren steeds te horen dat aanraken gevaarlijk kan zijn? Dat oma ziek kan worden van een knuffel? Dat je niet dicht bij mensen moet komen in de winkel en dat handen geven een bron van besmetting is? Er groeit een generatie kinderen op die een verwrongen beeld meekrijgt van lichamelijkheid, juist in een leeftijdsfase waarin fysiek contact zo belangrijk en vormend kan zijn.

De Bijbel laat ons een beeld zien van Jezus, Die de kinderen die Hij ontmoet op Zijn schoot neemt en hen omarmt. In het Koninkrijk van God is aanraking belangrijk. Er wordt over ogen gestreken, er wordt een hand op een ziek hoofd gelegd, er wordt een lichaam aangeraakt.

Laten onze huizen en kerken een plek mogen zijn waar – ondanks beperkingen – gezocht wordt naar mogelijkheden om veiligheid en nabijheid hand in hand te laten gaan...

Jeannet de Jong

Jeannet de Jong is getrouwd met Jacob en moeder van Elja, Noah, Ruchama † en Senne. Ze is werkzaam als psycho-sociaal hulpverlener, houdt van boeken en van schrijven en is als redacteur en blogger betrokken bij CGK-Vrouw.

Tags
Dagelijks leven
4-7 jaar
0-3 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Je baby verzorgen is ook opvoeden

Allerlei aspecten van het opvoeden van een baby komen in dit boek aan de orde. Makkelijk leesbaar en veel aandacht voor de praktijk van alledag. Goed te gebruiken voor een opvoedkring door de suggesties voor Bijbelstudies, gespreksvragen en werkvormen achter in het boek. Geschreven door drs. Aline Hoogenboom en dr. Joop Stolk. Dit is het eerste deel in de serie Handboek christelijke opvoeding.

Hoofdstuk 1 van Je baby verzorgen is ook opvoeden

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens