Afstand

7 januari
Jeannet de Jong
Huppelend loopt ze voor me, haar handje in de hand van mama. Op weg naar het speeltuintje in de wijk. Eenmaal de hoek om blijft ze aarzelend staan. Haar ogen vliegen langs de aanwezige kinderen, de pratende ouders, de gevulde bankjes. Ik hoor haar stem, teleurgesteld: ‘Het kan niet, er zijn al teveel mensen...’.

Doorlopend naar de supermarkt denk ik hier over na. Wat leven we in een rare tijd. Wat gebeurt er met ons, als een kind van een jaar of 5 niet meer onbezorgd de speeltuin in duikt, zich vrolijk mengt tussen de andere mensen en gaat spelen? Als een kind zich druk maakt over voldoende afstand, over aantallen mensen, over kans op besmetting.

Ons leven staat in het teken van het coronavirus. We maken ons zorgen over oplopende cijfers en de hoge werkdruk in de zorg. Tal van maatregelen moeten er voor zorgen dat de situatie beheersbaar blijft. Steeds meer wordt zichtbaar wat de neveneffecten van deze maatregelen zijn. Voor onze ouderen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren.

Wat doet het met een kind om in de eerste levensjaren steeds te horen dat aanraken gevaarlijk kan zijn? Dat oma ziek kan worden van een knuffel? Dat je niet dicht bij mensen moet komen in de winkel en dat handen geven een bron van besmetting is? Er groeit een generatie kinderen op die een verwrongen beeld meekrijgt van lichamelijkheid, juist in een leeftijdsfase waarin fysiek contact zo belangrijk en vormend kan zijn.

De Bijbel laat ons een beeld zien van Jezus, Die de kinderen die Hij ontmoet op Zijn schoot neemt en hen omarmt. In het Koninkrijk van God is aanraking belangrijk. Er wordt over ogen gestreken, er wordt een hand op een ziek hoofd gelegd, er wordt een lichaam aangeraakt.

Laten onze huizen en kerken een plek mogen zijn waar – ondanks beperkingen – gezocht wordt naar mogelijkheden om veiligheid en nabijheid hand in hand te laten gaan...

Jeannet de Jong

Jeannet de Jong is getrouwd met Jacob en moeder van Elja, Noah, Ruchama † en Senne. Ze is werkzaam als psycho-sociaal hulpverlener, houdt van boeken en van schrijven en is als redacteur en blogger betrokken bij CGK-Vrouw.

Tags
Dagelijks leven
0-3 jaar
4-7 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.


JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.