Advent vieren met Mozes, David en Elia

30 november
Willemijn de Weerd
‘Is het reddingsplan van God eigenlijk niet mislukt? Want we zingen wel over vrede op aarde, maar die is er niet, terwijl Jezus al wel gekomen is.’ Deze vraag kreeg ik toen ik op een openbare school mocht komen uitleggen wat christenen met Kerst vieren.

Ik gaf op deze school de voorstelling ‘De Redder is geboren’. Maar voordat ik over de Redder kon vertellen, besefte ik dat ik uit moest leggen waarom er een Redder moest komen. Daarom nam ik de kinderen mee naar het begin van de Bijbel en vertelde wat er in het eerste boek geschreven stond. Aan de hand van grote vazen die steeds van kleur veranderden, vertelde ik hoe het mis ging in het paradijs. Maar ook over de belofte van God, dat Hij een Redder zou sturen die het weer goed zou maken.

Na het kerstverhaal zongen we liederen over vrede op aarde. En toen was daar opeens die vraag: ‘Is het reddingsplan van God eigenlijk niet mislukt?’ Ik realiseerde mij dat het niet genoeg was om bij het begin van de Bijbel te beginnen. Ik moest de hele rode draad die door de Bijbel heen gaat vertellen. En dus vertelde ik dat het werk van Jezus nog niet af is. Dat Hij nog een keer naar de aarde komt om het af te maken en dat de vrede waar we met Kerst over zingen dan eindelijk begint.

Het heeft mij beziggehouden, deze vraag. Bieden wij onze eigen kinderen de Bijbel ook niet te veel aan als hapklare brokken? Terwijl het juist zo belangrijk is dat ze de grote, rode lijn gaan zien die door de Bijbel gaat. Samen met theologe Ingrid Plantinga sprak ik hier veel over. En samen ontwikkelden we het prentenboek ‘De rode draad van Gods liefde’. Daarnaast maakten we samen met Nieske Selles een gezinsboek rondom de christelijke feesten die de rode draad duidelijk maakt.

Aankomende zondag start de adventstijd en dat wil ik met mijn gezin vieren. Maar ook met Mozes David en Elia. Want deze mannen leren mij hele belangrijks dingen over het kerstkind. De lijnen uit het Oude Testament maken nog duidelijker wat we vieren met Kerst omdat het laat zien dat er een rode draad door de Bijbel gaat: de draad van Gods liefde.

Zou je ook Advent willen vieren met Mozes, David en Elia? Koop dan het gezinsdagboek 'De rode draad door de christelijke feesten', dat tot stand kwam in samenwerking met Geloof in het gezin.

Willemijn de Weerd

Willemijn de Weerd (1978) is getrouwd met Wilfred en moeder van vier kinderen. Ze heeft inmiddels meer dan 20 boeken op haar naam staan. Rondom haar boeken geeft ze voorstellingen voor kinderen. Ook geeft ze workshops rond geloofsopvoeding.

Tags
Kinderbijbel
Feesten
Vieren
Christelijke feesten
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Gezinsmoment: Cadeautjes geven of krijgen...?

December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien als gaven van God, God geeft ons zoveel moois waar wij van mogen genieten. We mogen onze kinderen ook leren dat ze deze fijne mooie dingen ook van God hebben gekregen en dat we God daar dankbaar voor mogen zijn. Daarnaast leert Jezus ons ook dat het goed is om te delen van alles wat we hebben. Delen kan soms best lastig zijn, maar ook dat is iets wat je als ouder mee kunt geven aan je kind door het samen te gaan doen.

Tip: lees als ouder eerst het gezinsmoment door voordat je het met je kinderen aan de slag gaat, voor de opdracht en het spel moet je kort iets voorbereiden.

Dankdagkalender 'Delen'

Op 2 november is het dankdag voor gewas, arbeid en visserij.Woord en Daad staat samen met de jeugdbonden HHJO, HJW, JBGG en LCJ, uitgebreid bij deze dag stil. In de kalender denken we met kinderen en jongeren na over wat God in de Bijbel zegt over dit onderwerp. Daarnaast delen we verhalen uit het werkveld van Woord en Daad.

Wil jij de kalender bestellen? Of wilt u de kalender een plek geven in uw gezin of in uw gemeente? De kalender zelf is gratis, er worden wel verzendkosten in rekening gebracht.