Aangeklede seksualiteit

5 mei
CGJO
Ik zit achter mijn computer om een artikel te schrijven over seksuele opvoeding bij kinderen. Het is een dag na de presentatie van het programma BOOS over de misstanden bij ‘The Voice of Holland’. Voor wie het gemist heeft of vergeten is: in dit programma kwam naar voren dat verschillende mannen niet van meisjes en vrouwen af konden blijven. Als het allemaal waar is draait je maag er van om. Dit is niet zoals God het bedoeld heeft...

Maar laten we eerlijk zijn, dit is niet iets van vandaag de dag. Lees de bijbel maar. Vooral het Oude Testament staat vol met verhalen van overspel en seksuele uitspattingen. Ik heb ook wel eens met rode oortjes na het eten aan mijn kinderen uit de bijbel voorgelezen; verhalen die in bepaalde blaadjes niet zouden misstaan.

En dan moeten we onze kinderen leren dat seksualiteit iets moois is wat we van de Schepper gekregen hebben om uiting te geven aan de liefde tussen man en vrouw … hoe doe je dat?

Misschien ben je ook nog eens helemaal niet zo’n prater, loop je al tijden te tobben hoe je het ter sprake gaat brengen. Er komt immers een leeftijd dat je je kind mag en moet vertellen wat seksualiteit betekent.

Seksuele opvoeding is geen lesje verkeersregels die je je kind leert. Er zit een hele wereld achter; een mooie, gevaarlijke en kwetsbare wereld.

Eerst het mooie, want dat moeten we niet uit het oog verliezen in alle narigheid die er ook kan zijn. God heeft de seksualiteit gegeven als een geschenk en bedoeld om voor nageslacht te zorgen. Als we alleen dat laatste serieus nemen zou Hij het niet zo geschapen hebben dat het zo mooi en fijn kan zijn. Dus we mogen er ook oprecht van genieten! Maar laten we niet vergeten dat seksualiteit meer is dan alleen maar seks hebben. Het is het liefhebben van elkaar, de zorg voor elkaar en de geborgenheid waarin je je aan elkaar kunt geven.

En dan heb je je eerste slag al geslagen! Als je dat in je huwelijk mag ervaren zal dat ook uitwerking hebben op je gezin. Als kinderen ervaren dat papa en mama elkaar liefhebben in de kleine dingen van alle dag heb je een basis om uit te leggen wat seksualiteit is.

En dat is niet iets wat je op zaterdagmiddag om kwart voor vier gaat doen. Nee, het is iets wat door de hele opvoeding door mag spelen van jongs af aan. Iedere leeftijd geeft handvatten om je kind wat te vertellen. Het verschil tussen jongens en meisjes maar bijvoorbeeld ook je huisdier wat kleintjes krijgt. Of een baby die geboren wordt. Bij ons was de aanleiding voor een goed gesprek het verhaal van Noach bij het naar bed brengen: waarom moesten er twee dieren van elk mee in de ark?

Maar niet iedereen heeft als basis een goed huwelijk en de veiligheid waarin je over seksualiteit kunt vertellen. Misschien ben je alleen als ouder of is er veel ruzie. Misschien heb je zelf verdrietige herinneringen of vind je seksualiteit moeilijk en pijnlijk. Dan is het moeilijk om te praten over seksualiteit als een geschenk wat God geeft.

En toch moeten we onze kinderen erover vertellen. Je kunt ze niet onwetend en onbeschermd het leven in laten gaan.

Als je het moeilijk vind om erover te praten: ga naar een goede boekwinkel en zoek een boekje wat je samen met je kind (!) kunt lezen. En probeer er zelf met een ander over te praten.

Seksualiteit is ook gevaarlijk en kwetsbaar. Het helpt niet om je kind er van af te schermen want ze komen het overal tegen. Dus het is belangrijk dat je ze weerbaar maakt.

Vertel ze hoe het bedoeld is, leer ze dat hun lichaam van henzelf is en niemand daar aan mag komen als zij dat niet willen en dat ze anderen moeten respecteren. Leer ze dat seksualiteit niet bloot verkrijgbaar is maar dat het hoort in een sfeer van liefde en geborgenheid. Als dat er is kun je je pas uit gaan kleden!

Tenslotte .. er is veel meer over te zeggen dan in dit artikel past. Maar de Schepper die ons seksualiteit gegeven heeft, is geen God die iets geeft en er dan niet meer naar om kijkt. Hij wil je helpen, in de opvoeding van je kind(eren) ook, of misschien wel juist, als het hier over gaat. Vraag het Hem maar; Hij wil en zal je helpen!


Tekst: Petra Kiks – Leeflang

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.

Tags
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Tjonge jongens

Jongens zijn leuk. Maar soms een tikje anders leuk dan je misschien denkt. In dit boek zoekt Mariska Dijkstra-Wolters antwoorden op vragen van moeders met zonen. Ze ondervroeg daarvoor meer dan honderd jongensmoeders. Zo’n twintig deskundigen geven tips. Is stoeien normaal? En wanneer grijp je in? Geloven jongens anders dan meisjes? Hoe vind je rust in een druk gezin? Wanneer praten jongens wél? Moet je jongens helpen met huiswerk?

Hoofdstuk 1 van Tjonge jongens

Tips voor een kringavond over het opvoeden van jongens

Opvoeden, gave en opgave

Het eerste deel handelt over de essenties van christelijk opvoeden vanuit Bijbels perspectief, met aandacht voor de ontwikkeling van kinderen, jezelf als opvoeder en opvoeden in de huidige maatschappij. Dit deel bestaat uit vijf hoofdstukken: Begeleid de trektocht, opvoeden vanuit de basis, de opvoeder, om gezin heen en opvoeden in deze tijd. Er worden veel voorbeelden en vragen uit de praktijk aangehaald om het boekje zo praktisch mogelijk te maken. Er staan regelmatig vragen die je zelf kunt overdenken of kunt bespreken met je man of vrouw.

Het tweede deel bevat een kringhandleiding met ideeën voor acht bijeenkomsten die je kunt organiseren of volgen met andere opvoeders. Zo kun je samen met anderen aan de slag, om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.