Aan de praat met je kinderen

21 maart
Terdege
Praten. Er zijn kinderen die ermee beginnen als ze wakker worden en er pas mee stoppen als ze in slaap vallen. Er zijn er ook bij wie je de woorden er bijna uit moet trekken. Hoe kom je er dan achter hoe ze denken, wat ze moeilijk vinden en wat ze juist leuk vinden? Twee praatspelletjes onderwerpen we aan een proef. Na één keer spelen weten we het zeker: Dit gaan we vaker doen!

“Openhartig” is de veelzeggende naam van het spel dat als eerste ons gezin binnenkwam. Een klein doosje met honderd kaartjes, meer is het niet. Ik had nog nooit van het spel gehoord en wist dus totaal niet wat ik kon verwachten. De meest introverte dochter was direct enthousiast. Het grote voordeel van dit spel is dat je niet eerst een uur op de spelregels hoeft te puzzelen om te kijken hoe het werkt. Het is een kwestie van een kaartje pakken en beginnen maar.

Daar gaan we dan. Ik pak een kaartje en lees m’n vraag voor: “Wat is het allerleukste om met je moeder te doen?” Daar kan ik wel iets op verzinnen. Winkelen! Ondertussen vragen de meiden zich af wat zij zouden hebben gezegd als ze dit kaartje hadden gepakt. Zwemmen, lezen, fluiten?

Miranda (7) is aan de beurt en leest een kaartje: “Maak samen hardop een gedicht waaraan je om de beurt een regel toevoegt. Jij begint!” Ze gaat van start en wij rijmen om de beurt vrolijk voort. Het wordt een hilarisch grote-onzingedicht.

Dan komt er een kaartje dat wat meer actie vraagt: “Pak een bal en klem die tussen jouw buik en die van een medespeler. Loop nu rondjes zonder je handen te gebruiken en zonder de bal te laten vallen. Hoe lang kunnen jullie dit volhouden?” Dat is een actie die zowel leuk is om zelf uit te voeren als om naar te kijken. Het is nog niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Zonder goede samenwerking gaat het gelijk mis.

Ons oordeel over dit spelletje is positief, om verschillende redenen. Miranda van 7 geniet vooral van de actiekaartjes. Sommige vraagkaartjes zijn voor haar nog te moeilijk. Dan pakt ze gewoon een ander kaartje en zo blijft het voor haar toch leuk. Haar oudere zussen genieten echt van de vraagkaartjes. Het is leuk om te horen wat een ander zegt op de vraag: “Wat of wie vind jij zielig?” De ervaring leert dat zulke vragen hele gesprekken op gang kunnen brengen. Niet altijd direct tijdens het spelletje, maar soms ook op een later moment. En dat is voor mij de hoofdreden om positief te zijn!

Foute vraag?
“Table topics – tieners” heet het tweede spel dat uitdaagt tot praten. Als je dit spel voor het eerst in handen krijgt, ben je geneigd direct alle kaartjes te gaan lezen. En dat heb ik dan ook maar gedaan, alle 135 kaartjes. Bij verreweg de meeste vragen dacht ik: Goede vraag. Soms dacht ik: Hmm, kan beter. En één keer dacht ik: Foute vraag. De vragen zijn gericht op tieners. Voor ons als gezin betekent het dat we dit alleen met de oudste twee kunnen spelen en dus niet op zondagavond, als we met z’n vijven een spelletje doen.

Ik geef eerst een paar voorbeelden uit die grote groep goede vragen: “Wat doe je om je beter te voelen als je in de put zit?” “Welk excuus gebruik je het meest als je huiswerk niet af is?” “Welk schooljaar vond je tot nu toe het leukst?” “Wat zou je willen veranderen aan je uiterlijk?”

De tweede groep van kaartjes waarbij ik aarzelde, vereist wat meer uitleg. Een deel van de vragen richt zich op het seksuele. Zoals deze: “Wat zou je doen als je zwanger zou raken?” In eerste instantie was ik geneigd het kaartje eruit te halen, want nu de oudste twaalf is, is dat nog erg ver van m’n bed. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik de vraag ging waarderen. Met drie dochters is dit onderwerp het bespreken meer dan waard. Is zwanger raken hetzelfde als zwanger worden? En als je nog niet getrouwd bent, zou je het ons dan durven vertellen? En hoe denk je over abortus?

Een andere vraag uit die tweede groep is deze: “Welke tatoeage zou je nemen en waar zou je hem laten plaatsen?” Ook bij dit kaartje dacht ik: Die haal ik eruit. Maar ook bij dit kaartje heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Je kunt toch ook gewoon zeggen: Ik wil geen tatoeage? Ze moeten leren voor hun mening uit te komen. Eerst in het gezin en later in breder verband. Dan is dit alvast een bescheiden oefening.

Nog een derde kaartje uit die tweede groep: “Waarom geloof jij wel of niet in God?” De grote vraag die vaak gereserveerd wordt voor een huisbezoek komt hier spontaan om de hoek kijken. Als dat geen mooie aanleiding is voor een goed gesprek, weet ik het ook niet meer.

Ten slotte nog het ene kaartje waarbij ik dacht: Foute vraag. Dat is deze: “Zou je eeuwig willen leven als het kon?” Johannes 3:16 is duidelijk: Een ieder die gelooft, heeft het eeuwige leven. Maar ook voor dit kaartje geldt: Ik laat hem er gewoon in zitten. Uiteindelijk vind ik deze foute vraag misschien wel de beste van alle 135.

In het kort

  • Openhartig: Spel met honderd kaartjes, zowel opdrachten als vragen. Geschikt vanaf zeven jaar. Zowel leuk in een kleine als in een grote groep. Spelduur kun je zelf bepalen. Het spel is in sommige winkels te verkrijgen en ook via internet (bol.com), voor € 8,99.
  • Table topics tiener: Spel met 135 kaarten met vragen die om een openhartig antwoord vragen. Geschikt vanaf de middelbare school. Niet geschikt voor een al te grote groep, want iedereen moet zich wel durven geven in de antwoorden. Spelduur kun je zelf bepalen. Het spel is alleen via internet te koop. De normale prijs is € 19,95, maar speciaal voor Terdegelezers is het spel via www.gezinnig.nl met korting te krijgen. Met de actiecode TTT15 kost hij € 16,95, excl. verzendkosten. Deze aanbieding is geldig tot 31 juli 2013.

Hoe krijg je een binnenvetter aan het praten? Er zijn duizend-en-één tips. Bij een binnenvetter die ergens mee rondloopt, zou je ze allemaal willen proberen.

Toch bevredigde m’n aanpak niet. Want dit was een van de eerste tips: “Accepteer binnenvetters zoals ze zijn.” Beng, die zit. Ik ben gestopt met verder zoeken en heb uiteindelijk toch iets gevonden om die binnenvetters (en hun ouders) aan de praat te krijgen: twee spelletjes. Speel ze als je kinderen hebt die van hun hart een moordkuil maken. Niet omdat ze moeten praten, maar omdat ze het met dit spelletje leuk vinden om te praten!

Margreet

Terdege

Terdege is een reformatorisch familieblad waarin ook over opvoeding wordt geschreven.

Tags
Spelletjes
Spel
Introvert
Vragen
In gesprek
4-7 jaar
8-12 jaar
13-16 jaar
Literatuurtip
Gezinsmomenten rond verhuizing

Een verhuizing is een grote overgang voor je kind. Daarom is het goed om je kind erop voor te bereiden. Deze handreikingen voor gezinsmomenten helpen je daarbij. Er zijn Bijbelgedeelten en vragen om te praten over Bijbelse personen die gingen verhuizen. Samen met je kind ontdek je hoe het voor hen was en wat God voor hen betekende in die tijd.

Magazine Geloof in het gezin

Bij de lancering van de website hebben wij een eenmalig magazine uitgegeven met interessante artikelen, handige tips, overzichten, ervaringsverhalen, links en nog veel meer. Inspirerend om zelf te lezen, maar ook opbouwend om samen met een vriendin te bespreken of op een opvoedkring te behandelen!

Bekijk het magazine hieronder online.

De allerbeste wensen. Aan de slag met opvoedingsidealen

Een boek over opvoedingsidealen dat richting geeft aan ouders om dagelijkse keuzes te maken. Het boek is ook geschikt om met uw partner of met een kring te bespreken door de gespreksvragen die erin staan.

Dit boek gaat over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen. Het nadenken over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend. Vanuit de Bijbel doen de auteurs je handreikingen om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je die in praktijk kunt brengen.

Ieder hoofdstuk stelt een door ouders veel genoemd opvoedingsideaal aan de orde: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Naast informatie over het ideaal bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Het boek is uitstekend geschikt voor een kring of cursus over opvoeden en kan ook goed individueel worden gebruikt.

Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

Download hieronder hoofdstuk 6 uit dit boek!