1,0 t

5 december
De Wekker
​Chocola zit bij ons thuis achter slot en grendel. Op deze manier bescherm ik mezelf tegen de grote aantrekkingskracht die dat heerlijke, zoete spul op mij heeft. Eerder deed ik dat nog wat achter de rug van de kinderen om en was alleen m’n man op de hoogte van mijn worsteling met zelfbeheersing en matigheid.

Tegenwoordig zeg ik ’s avonds bij de koffie hardop: “Tsjonge, die chocolaatjes, nu ik die zo zie staan, loopt het water me in de mond. Ik zou de hele doos wel leeg kunnen eten.” In gezelschap geef ik natuurlijk nooit toe aan de verleiding om me te buiten te gaan. Dat is meer iets voor momenten waarop ik alleen thuis ben en een lastige klus te doen heb. Als ik m’n kinderen nooit iets laat merken van mijn worsteling, doe ik me dan niet beter voor dan ik ben? Hoe kan ik hopen dat zij open zijn als ik het zelf niet ben?

En dan is het moederdag en krijg ik van de kinderen een mooi verpakte, flinke dosis beproeving. Eerdere jaren bewaarde ik die voor momenten dat er verder niemand thuis was en werkte ik moederziel alleen alles naar binnen. Dit jaar pak ik het anders aan. Op de bewuste zondag ga ik ermee rond en hebben we er met z’n allen van gesnoept. Het heeft nooit zo heerlijk gesmaakt als deze keer!

Als ik me toch blijvend te buiten ga – wat God moge verhoeden – heb ik altijd nog de jongste die me onderweg naar school op iets wijst. Bij een brug staat sinds kort een rond bord met een rode rand. 1,0 t staat erop. Hij weet niet wat dat bord betekent en daarom leg ik het hem uit. Vervolgens vraagt hij, uitermate serieus: “Mag u er dan nog wel over?”

Margreet van den Berg- van Brenk

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Snoepen
Zelfbeheersing
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ruimte door regels

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In dit boek maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

Parenting Children Course

De Parenting Children Course is een plek voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je praat samen met andere ouders over herkenbare uitdagingen en ontvangt handvatten, tips en nieuwe ideeën voor thuis. Want iedere ouder wil graag het beste voor zijn kind!

Loop je rond met vragen over opvoeding? Vraag je je af hoe jij je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling? Hoe je belangrijke waarden integreert in je opvoeding? Ben je op zoek naar een juiste balans tussen loslaten en grenzen stellen? Dan is Parenting Children Course echt iets voor jou! De cursus is voor ouders van 0 tot 10-jarigen. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De Parenting Children Course is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.