1,0 t

5 december
De Wekker
​Chocola zit bij ons thuis achter slot en grendel. Op deze manier bescherm ik mezelf tegen de grote aantrekkingskracht die dat heerlijke, zoete spul op mij heeft. Eerder deed ik dat nog wat achter de rug van de kinderen om en was alleen m’n man op de hoogte van mijn worsteling met zelfbeheersing en matigheid.

Tegenwoordig zeg ik ’s avonds bij de koffie hardop: “Tsjonge, die chocolaatjes, nu ik die zo zie staan, loopt het water me in de mond. Ik zou de hele doos wel leeg kunnen eten.” In gezelschap geef ik natuurlijk nooit toe aan de verleiding om me te buiten te gaan. Dat is meer iets voor momenten waarop ik alleen thuis ben en een lastige klus te doen heb. Als ik m’n kinderen nooit iets laat merken van mijn worsteling, doe ik me dan niet beter voor dan ik ben? Hoe kan ik hopen dat zij open zijn als ik het zelf niet ben?

En dan is het moederdag en krijg ik van de kinderen een mooi verpakte, flinke dosis beproeving. Eerdere jaren bewaarde ik die voor momenten dat er verder niemand thuis was en werkte ik moederziel alleen alles naar binnen. Dit jaar pak ik het anders aan. Op de bewuste zondag ga ik ermee rond en hebben we er met z’n allen van gesnoept. Het heeft nooit zo heerlijk gesmaakt als deze keer!

Als ik me toch blijvend te buiten ga – wat God moge verhoeden – heb ik altijd nog de jongste die me onderweg naar school op iets wijst. Bij een brug staat sinds kort een rond bord met een rode rand. 1,0 t staat erop. Hij weet niet wat dat bord betekent en daarom leg ik het hem uit. Vervolgens vraagt hij, uitermate serieus: “Mag u er dan nog wel over?”

Margreet van den Berg- van Brenk

De Wekker

De Wekker is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken; het onderscheidt zich door zijn actuele, inhoudelijke bijdragen op het terrein van kerk, geloof en wereld.

Tags
Snoepen
Zelfbeheersing
Dagelijks leven
4-7 jaar
8-12 jaar
Literatuurtip
Geloven in opvoeden

Het boek geeft ouders adviezen en vaardigheden mee die hen helpen weer in hun opvoeding te gaan geloven. En ouders worden toegerust om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding in het gezin.

In het werkboek dat erbij aangeschaft kan worden, staan vragen en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

JONGleren

Ouderschap is soms net jongleren: je houdt een heleboel ballen tegelijk in de lucht. Daarom dit praktische boek over opvoeding vanuit christelijk perspectief. JONGleren gaat in op thema’s als ‘grenzen stellen’, ‘sociale vaardigheden aanleren’, ‘waarden en overtuigingen doorgeven’ en vormt het handboek bij de Parenting Courses van Alpha Nederland. Je wordt in het lezen van dit boek aan het denken gezet over jouw rol als opvoeder en de functie van het gezin. Een aanrader voor iedereen die vanuit christelijk perspectief op praktische wijze aan de slag wil met opvoeding! Ook geschikt voor kringen.

Je peuter begrijpen

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen. Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles ‘nee’ zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij ’s nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind? In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun ‘koppie’ omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.